Valori nationale in judetul Vaslui 
In ultima perioada am meditat asupra valorilor care ne reprezinta astazi si care cu destula siguranta vor ramane reprezentative pentru acesti ani.
Am zis sa aplic niste criterii de valoare, printre care: 1) In ce masura munca sau produsul muncii fiecaruia este cunoscuta in plan european, national sau macar in Moldova; 2) Activitate cultural-sociala, politica sau economica care sa fie benefica acestui judet, cunoscuta, recunoscuta (sau, mai putin), comentata, domenii aplicate. 3) Durata si 4) Influenta (reactii).
Desigur, e o intreprindere dificila, cu reactii imprevizibile, comentarii si negari. Dar, bazat pe destul de vasta mea experienta, pe o analiza cat de cat obiectiva, pe articole din presa si manifestari publice directe, imi pot permite macar scurte pareri. M-as bucura sa existe comentarii care sa conduca la adevarul acestui timp, pe care-l parcurgem. Nu cred in fantasmagoria ca „istoria va decide...” Personalitatile timpului care se impun atentiei, la prima vedere sunt: Gh. Alupoaie (prof., sculptor afirmat), Val Andreescu (poet, prozator, jurnalist, epigramist), Mihai Apostu (poet, cu mai multe volume publicate), I. Baban (poet, prozator, profesor-fost inspector, autorul catorva carti importante), Laurentiu Chiriac (dr. in istorie, cu studii si volume), Costin Clit (prof. cercetator istoric, indrumator al unor reviste, printre care “Prutul”) , Th. Codreanu (profesor dr., prozator, filozof al culturii, unul dintre cei mai mari eminescologi ai Romaniei), Nastase Fortu (pictor suprarealist), Marcel Guguianu (sculptor de renume international), Valeriu Lupu (dr. in medicina, cu volume publicate, dar si excelent analist si comentator al fenomenului literar istoric, cu inedite comentarii despre M.Eminescu), prof. dr. Dumitru V. Marin (mare jurnalist, autor al primului roman reusit din istoria culturala a Vasluiului, peste 20 de volume publicate, conducatorul celui mai important grup de presa din toate timpurile, organizator de unice evenimente culturale), Gruia Novac (profesor, conducator al revistei “Baaadul literar”, autor de importante eseuri, prezentator de spectacole), Th. Pracsiu (profesor, fost inspector, autorul catorva carti, exeget si cunoscut critic literar), Ion Gheorghe Pricop (poet si mare romancier), Dan Ravaru (activist cultural cu lunga activitate, istoric al culturii locale, respon-sabil pentru cateva marunte publicatii locale), Avram D.Tudosie (prof. dr.inginer, oenolog, autor de carti si monografii, creatorul vinului “Busuioaca de Bohotin”), poate, Valentin Silvestru.
Consider ca cele mai cunoscute valori din judetul Vaslui, care au reprezentativitate nationala si chiar de referinta europeana sunt: eminescologul Th. Codreanu, cel mai valoros jurnalist din toate timpurile, prof. dr. Dumitru V. Marin si creatorul “Busuioacei de Bohotin”, prof. dr. ing. Avram D.Tudosie.
Argumente:
Toti 3, indeplinesc toate cele 4 conditii;
Toti acestia au realizari apreciate peste hotare: “Busuioaca de Bohotin” se vinde in Europa si se afla in rafturile unor magazine din Canada. Cartile lui A.D.Tudosie se citesc si azi, unele au retete pentru producerea de vinuri, altele cuprind meditatii legate de viticulture sau snoave, glume, intamplari cu mari personalitati ale neamului. A fost indrumatorul multor generatii de elevi. “Podgorii si vinuri in judetul Vaslui”, “Studiul comparativ al soiurilor...”, “Via si vinul in literatura”, ar fi doar cateva dintre cele aproape 20 de carti publicate. Vinoteca e unicat!
Th. Codreanu, este un creator efervescent, prodigios si neasteptat in asocierile sale, foarte prezent la manifestari culturale in toata tara. Ca professor in Husi a indrumat generatii de elevi catre studiul aprofundat al limbii romane, iar cele peste 65 de carti sunt dovada inaltelor sale preocupari stiintifice. “Eminescu- Dialectica stilului”, “Complexul Bacovia”, “Caragiale – abisal”, “Transmodernismul”, “Dialoguri pilduitoare” s.a. sunt dovezi pentru un monument Codreanu.
D.V. Marin ca recordmen mondial prin interviuri cu 9 sefi de stat, 14 prim-ministri, papa, patriarhi romani etc. transmisii din peste 32 de tari din 4 continente, isi depaseste in mod evident contemporanii, chiar din Romania. Opera sa vasta – de la reportaj, la roman, de la editoriale la istorie culturala, de la studii literare la volume etnofolclorice cu valoare definitiva, n-au atras destul de mult atentia. Dar cele peste 20 de volume tiparite, “Tudor Pamfile si Revista Ion Creanga”, “Zapada pe flori de cires”, “Prima clasa”, “Ceausescu... regele Mihai, TVV – istorie si cultura” si altele...” raman reprezentative pentru un mediu si un moment anume din Istoria Romaniei; adaugam Grupul de presa unic prin durata si complexitate in Moldova, toate acestea ii confera autoritatea de a fi cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile. Dintre toti vasluienii prof. dr. D. V. Marin a avut cea mai mare prezenta si reprezentare internationala ca om de presa, ca politician, ca intreprinzator media cu singura scoala de presa din tara (varfuri: Catalin Striblea, Lucian Parvoiu s.a.). Prezenta la BBC n-a fost decat una dintre confirmari.
Anii care vor urma vor prilejui afirmarea si altor personalitati acum nominalizate sau nu. A se observa ca nu am facut referiri la cei plecati peste granita, din lipsa de informatii. Poate, se va anunta vreun reprezentant si dintre acestia.
Pana la urma, demersul nostru este menit sa provoace, chiar sa provoace discutii si alte opinii din care cei care mereu vin sa-si alimenteze fie localismul creator, fie si noua forma de patriotism, in contextul globalismului, a modificarilor in substanta limbii romane, a fauririi unei alte culture „existentiale” si alta organizare statala.



[ add comment ] ( 24 views )

<<First <Back | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | Next> Last>>