ALEGERI VS DEMOCRATIE 
Se cam „duce” democratia la mama dracului, asa cum am inteles-o mai toti: libertatea cuvantului, libertatea de deplasare si actiune, libertatea de a muri de foame. Cand e vorba de drepturi si libertati, le vrem pentru noi iar la obligatii... cerem de la altii !
Perioada electorala ar fi cu mai multa slobozenie la gura, dar nu cu iresponsabilitate. Ar mai fi posibilitatea de primenire a administrativului si momentul de curaj al OPOZITIEI, de orice fel.
In sfarsit, tot „de alegeri” ca la o sarbatoare la 4 ani ar trebui sa existe o emulatie intre oameni care sa miste masinaria statului, sa iasa solutii de viitor din scanteile produse de minti in competitie.
Care-i „starea natiei”, adica a Moldovei noastre, azi?
Marti am facut un raid-ancheta de vreo 400 de km in judetul Iasi prin preajma Pascanilor si spre Roman. Cu cateva zile mai inainte, in judetul Vaslui, pe la vreo 15 primarii. Ce-am gasit:
a) Alegerile intr-un tur avantajeaza primarii in functie, ii descurajeaza pe cei care ar mai cuteza sa iasa de la cutie! Acestia din urma nu pot avea fondurile care sa-i impuna. Cestilalti isi pot subventiona serviciile cu ordin de plata.
b) „Senatori de drept”, cativa satrapi adevarati care stiind valoarea contracandidatilor, acestia se poarta ca niste mojici. Simtindu-si scaunul lipit de fund, sunt stapanii locului nu prea de drept, dar de fapt.
Dintre cei aproape 300 de primari cu care stam de vorba, cam vreo 20 se poarta dictatorial si se exprima ca arendasii de odinioara, pornind din bici si zbierand la salariati si la oameni. Au instaurat democratia personala.
c) E o frica teribila intre functionarii primariilor! Din cauza ca-si tem functiile, sunt fricosi, mincinosi, umili, fara initiativa !
Daca le ceri numarul de telefon... mai bine le dai o palma: n-au voie, sau nu-l stiu, asa cum nu stiu nici unde-ar fi edilul.
d) Alesii spun ca-s unde-ar trebui, dar se afla unde au nevoie. I-s la Prefectura, la Consiliul judetean, la Bucuresti, dupa proiecte, de fapt la rezolvarea unor probleme personale cu masina si benzina primariei.
e) Cand le cade vreo spaga... iar e bine !
Cel mai grav este ca naravurile cam incetatenite nu se schimba nici in perioada electorala!
Amenintati, timorati, influentati, oamenii si mai ales functionarii primariilor nici nu cracnesc.
As fi nedrept, insa, daca n-as aminti de niste primari cu totul exceptionali pe care i-am intalnit. La Prisacani - Iasi, dr. ing. Constantin Chirila zice clar: „nici nu pot consilierii vota cate pot eu face”. Si comuna e ca o floare !
Dumitru Prigoreanu de la Deleni - Iasi = un fel de orasel langa oras, e un tip extraordinar! De curand ne-a invitat la inaugurarea unei noi gradinite si a unei biblioteci monumentale! Economist de profesie, e un excelent organizator si om al comunei !
Tot din judetul Iasi, ing. Gheorghe Pricopie din Lungani „s-a lipit” de administratie ca marca de plic. E sfatuitorul populatiei si vegheaza asupra treburilor bine facute.
Din judetul Bacau primarul Gheorghe Andries de la Plopana, alt agronom de profesie, face performanta intr-o comuna saraca, tare saraca. Chiar e un primar deosebit.
Din judetul Vaslui nu-i uitam pe primarii de la Bogdanesti, Ivesti, Codaesti, Murgeni, Duda Epureni, creatori preocupati de interesele comunelor !
Ne-am referit cumva la culorile politice?
Am pomenit (in partea ultima) doar cativa primari si oameni !


[ add comment ] ( 18 views )

<<First <Back | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | Next> Last>>