BAC-ul... si agricultura 
Bacalaureatul intr-o tara ar trebui sa fie un important prilej de bucurie. O noua generatie de tineri se pot si trebuie sa-si exercite drepturile si obligatiile de cetateni, de oameni cu visuri (sau nu). Viata insasi trebuie traita mai intens si mai responsabil, prin urmare, apare pragul pentru valoare: catre facultati sau invatatura, catre productie sau... spre strainatate. Visurile pot prinde viata doar dupa facultate.
Anul acesta, presa si media au acordat mai multa atentie decat oricand acestui moment national, apasand putin pe performanta (peste 60%) si pe incercarile de fraudare (cautate cu... televiziunea). Ar fi tare bine daca:
a) Chiar ar fi crescut nivelul invatamantului incat sa nu mai scoata analfabeti sau tampiti cu diploma. Cine s-ar supara cand absolventii ies invatati, instruiti (pe profile) si cu dorinta de munca?
b) S-ar schimba mentalitatea (urat cuvant!) actuala: fura si fugi. Cand ma gandesc la cati „se angajeaza” pentru cateva zile, fura ce le cade sub maini si „pe aici ti-e drumul”, incat n-are rost nici sa incerci sa-i cauti pentru ca sunt foarte greu de gasit, nu recunosc nimic, n-au onoare si vointa de munca. Sunt multe cazuri in cele 4 judete pe care le vizitam noi, de care opinia publica ia cunostinta din ce in ce mai putin.
c) Optica elevului... orientata catre munca. Tineretul e in scadere iar mare parte se obisnuieste a stationa in carciumi, sau la intalniri prelungite, batai s.a. Daca n-au de treaba...
Raspund ca de treaba se gaseste, mai mult in agricultura si pe baza de noroc in „servicii” catre o parte a populatiei. Exodul spre vest nu e cea mai buna alegere pentru ca si pe la noi se poate face un rost, dar pe baza de munca, nu furt!
Orientarea catre U.E. tine de un miraj actualizat, desi minele de aur nu prea mai exista! Exista batranii lor ingrijiti de tinerii nostri, exista bolile lor si jertfa romanilor, exista exodul de materie cenusie pierdut pe asfaltul Europei si al lumii.
Spalatul vaselor, serviciile infecte, pierderea obiceiurilor sanatoase si a limbii romane contra argintilor existentiali, e caracteristica momentului. Lipsa fortei de munca se simte din ce in ce mai acut in Romania! Cu calificarea e cea mai grea problema. Absolventii de facultate cu masterate, spala vartos argintaria crasmelor din vest sau babe la fund, platiti mai bine, chiar mult mai bine ca in tara.
Si omul trebuie sa manance!
Si hotia se naste din saracie, foame, lene!
Si neomenia e aproape!
Ce legatura au toate acestea cu Bacalaureatul, cel care trebuie sa arate valoarea individului si orientarea lui catre meserie, cercetare, inventie? Raspunsul vi-l dati fiecare: „nepotul meu vine sa m-ajute la treaba!”, „nepotelul meu sare la munca!”, „fiul devine sprijin si putere...”!
Bacalaureatilor de azi li se vor taia mult aripile! Sunt asteptati la muncile de jos. Poetul nostru national zicea ca „Multe flori sunt, dar putine/ Rod in lume or sa poarte,/ Toate bat la poarta vietii,/ Dar se scutur multe moarte.” (M. Eminescu)
Bacalaureatul ii scutura pe multi, dar nu-i desteapta pe destui.
Agricultura romaneasca are nevoie de bacalaureatii nostri care sa nu mai lucreze cu sapa, ci cu tehnica si mintea.
Fara munca nu se poate si toti trebuie sa intelegem asta.


[ add comment ] ( 21 views )

<<First <Back | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Next> Last>>