ALERGATURA VERII SI hartoagele timpului 
D.M.H. (directia miscarii hartiilor) e cea mai infloritoare activitate contemporana, ca amplificare nebanuita acum cativa ani, cand mai toti ne plangeam de hartogaria necesara unor intreprinderi. Si avem si calculatorul care trebuie sa inregistreze cam totul, dar tot purtam un brat de hartii: acte de proprietate, adeverinte, vize, adrese, aprobari, certificate.
Sa detaliem:
Mai toti cetatenii Moldovei au trecut pe la APIA, institutia romaneasca autorizata si platita „sa vanda” secretele pamantului national; cum s-ar putea usor constata fiecare colt sau suprafata mai mare productiva, e inregistrata si raportata undeva acolo, la Bruxelles. Asta pentru ca noul stat european (ce se cladeste cu migala si stiinta) trebuie sa stie, la centimetru, ce resurse agricole are, cate vaci, cate gaini, cate albine etc., etc.
E o preluare metodico-stiintifica a unui teritoriu pana mai ieri national, deja incalecat, subordonat, exploatat de marii Europei, fara sa traga vreun foc de arma. Ba, ce mult ne milogim sa ne primeasca, sa fie stapani, sa ne mai dea vreun firfiric, sa ne ajute sa facem vreo investitie mai ca lumea care... sa le serveasca tot lor. E vreunul dintre noi sa creada ca acestia-s cuprinsi cumva de mila si ne dau ceva de pomana?
Asa ca „hai, la acte!”, sa vedem ce impozite practicati, sa vedem daca nu-i prea mare alocatia copiilor, sa vedem ce faramituri va scapam printre degete... si asa ajungem la ajutoarele pentru agricultura (si nu numai).
Cozi mari, timp de asteptare (pentru... calculator), mii de acte (an de an, ca sa se confirme proprietatea!), nervi, sperante ca romanul mai ia un ban sa reuseasca in efortul sau.
Foarte putini isi dau seama de invartelile sumelor ca pana la urma castigul sa fie de partea investitorilor, a mai marilor din U.E.
Totul e pe acte. Multe pe alergatura si timp pentru „donatie”, productie superioara (concurenta), stres si... faliment. S-a interesat cineva sa vada cate intreprinderi, familii, oameni falimenteaza lunar? Mai au rost acum cand nimic nu misca in investitii, in industrie iar in agricultura ne intoarcem la ceapa si alte verdeturi, de altfel, dintotdeauna sanatoase, ieftine, la indemana. Cine poate, oase roade, deci are masina, mananca mai bine.
Destui mananca si ei ceva din ajutoarele statului, drept pentru care refuza dreptul la munca. Vor bani multi doar ca sa stea degeaba.
Dar sa revin la hartogarie.
Dvs. stiti cam ce-i trebuie unui apicultor cu 10 stupi sa mearga in pastoral? N-as garanta ca ce scriu e de ajuns: carnet de stupina (cu bani, cu stiinta completarii, cu vize, cu analize etc.), ordin de transport, ba al primariei, ba al asociatiei apicultorilor (cotizatie, plati diverse etc.), analize la Directia Sanitar Veterinara (albine + faguri, recoltate de medic veterinar, deci ceva bani si pentru el si pentru deplasari), dovezi de proprietatea familiilor etc.
Abia de acum transport, paza (ca se fura in draci), alte munci (cu masca pe figura), recoltare si... valorificare pe nimic. Rezista, daca poti.
Niste tampiti ar putea crede ca respectand intru totul legea, poti avea profit in vreo ramura agricola. Daca nu ploua, e tare bun borsul cu stir.
Hartogareala e o racila contemporana care schimonoseste viata celor care muncesc. Cum o majoritate... nu... e de discutat mult!
Grav e ca acum e de munca, nu de hartii (ca taxele au fost incasate de mult). Cum sa scapi de atatea datorii, de atata miscare a hartiilor, de atatia agenti pusi pe recuperari de datorii...?
Cum nici noi n-avem solutii, descurcati-va fratilor!


[ add comment ] ( 29 views )

<<First <Back | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Next> Last>>