GHEORGHE Sfantul, iubitul, fratele, prietenul, dusmanul ! 
Sfantul Gheorghe, ca data, 23 aprilie, este una dintre sarbatorile cu data fixa care marcheaza anul de munca (Sfantul Ilie, mijlocul verii, Sfantul Dumitru, incheierea intelegerilor legate de pamant si pastorit, Sfantul Vasile, inceputul noului an etc.), in momentul invoielilor si a victoriei primaverii. Omul isi sufleca manecile si trece la treburile anului.
Sfantul, ca si sfant, producator de minuni, nu prea este in atentie, el fiind ca si Dimitrie, un ostean cu rol important in implementarea ortodoxismului, sarbatoarea consacrata in calendar fiind in preajma Invierii Domnului.
Pe 23 aprilie se inchegau stanele (si cate or mai fi fiind azi !) se incepea lucrul la camp si se considera ca oamenii au scapat de inghet.
Numele de Gheorghe, de fapt prenumele (e frecvent alaturi de Ion), George, Georgel, Ghita, Georgiana. Se intalneste de aproximativ 1 milion de ori in Romania.
Traditia si nevoia de a repeta numele inaintasilor si la proaspat nascuti, a mai impus acordarea prenumelui in discutie si intr-un fel se revine dupa alde Pardaillan, Eusebio si alte nume de prin filme sau fotbal. Din pacate exodul inspre vest altereaza acest fond national si prin disparitia fizica a persoanelor si prin adoptarea ,,moderna” a apelativelor Geo, Jorj, Gelu s.a.
Fata de intamplatoarea lor numire ca cetateni, Gheorghe e prezent in trecutul, prezentul si probabil viitorul acestui neam. In dragoste, diminutivarea (Gheorghita, Ghita) sau alte apelative nu schimba caracterul omului si nici valoarea lui. Chiar am vazut personalitati care par a se sfii ca poarta acest prenume. Ziarul Meridianul si revista M.C.R. se vor mandri totdeauna cu prieteni ca primarii Gheorghe Cazacu (Barnova), Gheorghe Gurzun (Ciortesti), Gheorghe Pricopie (Lungani), Georgel Popa (Mosna), Gheorghe Hritcu (Scobinti), Gheorghe Ancuta (Siretel), Gheorghe Rotaru (Tibana), Gheorghe Dobreanu (Voinesti) din judetul Iasi, cu Gheorghe Ilies (Delesti - Vaslui), Gelu Pecheanu (Dranceni - Vaslui) sau Gelu Ciorava (Podu Turcului - Bacau). Tuturor, de ziua onomastica, la multi ani !
Am tinut sa atrag atentia ca din punct de vedere al caracterului sunt destui care se numesc astfel reprezentand insa fratele, iubitul, prietenul, dusmanul sau adversarul, asta pentru a sublinia ca Gheorghe nu poate fi nume de ocara sau element de desconsiderare.
Este de domeniul certitudinii ca in curgerea anului aceasta data de 23 aprilie este sigur orientativa si usor de tinut minte cand e vorba de o actiune sau un eveniment, datele celelalte stergandu-se mai usor din memorie.
Daca ,,joi dupa Pasti” este in deradere si amanare perpetua, de Sfantul Gheorghe oamenii isi incarca bateriile cu sperante si nadejdi de viitor. Daca nuntile si botezurile nu mai sunt atat de numeroase, nu Sfantul Gheorghe e de vina, insusi razboinicul din legenda fiind astazi un pacificator.
Pentru painea noastra cea de toate zilele, iarasi ne inhamam mai abitir la treaba. Ramane sa ne mai dorim spor si noroc !


[ add comment ] ( 30 views )

<<First <Back | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | Next> Last>>