Raport de activitate al UZP - Filiala Vaslui pentru perioada 2013 - 2014 
In intervalul de timp de un an, Filiala Judeteana Vaslui a Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania s-a preocupat de transpunerea in fapte a segmentului revenit din Programul stabilit la ultimele intalniri. In acest sens in judetele Vaslui, Iasi, Galati si Bacau au fost organizate ample activitati ale caror lucrari au fost puse sub sigla UZP. La aceste manifestari de succes au participat importante personalitati din cele patru judete, factori importanti din cultura si jurnalistica zonala. Mai jos prezentam lista minimala a celor mai importante manifestari in care ziarul Meridianul de Iasi-Vaslui si Bacau, implicit si UZP, au avut rol de organizator principal:
1. Vineri, 25 octombrie 2013, in Sala de conferinţe a Centrului de Afaceri Vaslui a avut loc o ampla manifestare culturala, intitulata „Omagiu Cartii Vasluiene”. Manifestarea a fost organizata de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din Romania, expres de prof. dr. Dumitru V. Marin. Cu un program dens şi cu reprezentanti şi actanti din cultura ieşeana, bucureşteana, bacauana şi vasluiana, ampla manifestare culturala s-a inscris in circuitul moldav al unor manifestari culturale de mare anvergura şi atat de necesare, in aceste timpuri in care cultura este chemata sa-şi aduca o contributie fundamentala la sustinerea spiritului romanesc. Initiatorul, principalul organizator şi sufletul acestei manifestari vasluiene a fost şi va ramane peste timp prof. dr. Dumitru V. Marin, preşedintele UZP filiala Vaslui. 200 de participanti.
Zilele Ziarului Meridianul
2. Ziua de 15 ianuarie 2014 a fost sarbatorita, ca in fiecare an, in comuna Romanesti din judetul Iasi, Scoala din Romanesti era in mare sarbatoare: concurs de recitare si de muzica pe versuri eminesciene, concurs despre opera si viata poetului. Scoala si elevii au avut oaspeti importanti, scriitori si oameni de cultura din Iasi si din Vaslui, in cea mai mare parte membri ai Academiei Libere ,,Pastorel” Iasi, printre care scriitorii Mihai Batog - Bujenita, Dumitru V. Marin, Nicolae Stancu, Val Andreescu si altii, circa 300 de participanti (...)
3. Joi, 23 ianuarie 2014, in orasul Harlau s-au desfasurat o serie de activitati cultural-istorice pe care cei care au participat nu au cum sa le uite multa vreme. In organizarea Uniunii Ziaristilor Profesionisti si a unor institutii importante ca Primaria si CL ale orasului Harlau, Ziarul Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau, Academia libera de umor „Pastorel” Iasi, Biblioteca oraseneasca si Muzeul viei si vinului din orasul Harlau, au fost marcate zilele ziarului Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau, a fost lansat volumul „Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” scris de prof. dr. Dumitru V. Marin precum si un recital de poezie si umor sustinut de membrii Academiei „Pastorel” din Iasi. (...) Echipa mobila a ziarului Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau a prezentat ziarul Meridianul iar prof. dr. Dumitru V. Marin a prezentat aspecte importante din activitatea UZP. (80 de participanti)
4. Joi, 30 ianuarie 2014, incepand cu ora 11:00, in comuna Prisacani din judetul Iasi, cei prezenti s-au bucurat de o tripla sarbatoare.
La Scoala din Prisacani s-a vorbit si a fost prezentat Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau si aparitia (si nici pe departe cea din urma!) organizatorului principal al manifestarilor, scriitorul si publicistul Dumitru V. Marin, cel care a vorbit despre Caragiale, despre activitatea UZP: despre scoala si primarul de Prisacani care ,,au fost niste oameni, acolo si ei, scriitori care ne-au aratat ca noi putem fi ca ei!” (240 de participanti) (...)
5. Miercuri, 27 februarie 2014, la Centrul cultural din comuna Barnova a avut loc o manifestare cu un program care a cuprins: Intalnire cu scriitori ieseni si vasluieni; Zilele ziarului Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau si lansarea cartii „Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” a prof. dr. Dumitru V. Marin. Membrii redactiei saptamanalului Meridianul au prezentat ziarul si au reliefat aspecte din munca de redactie, temele abordate iar o parte din cei prezenti au apreciat importanta acestui ziar de stiri si opinie. Directorul general si redactorul-sef al ziarului au vorbit despre importanta nationala a UZP.
Principalul organizator si moderatorul activitatii literare de la Caminul cultural din Barnova, directorul ziarului Meridianul, prof. dr. Dumitru V. Marin a vorbit despre ziarul Meridianul, despre carte si scriitori si a radiografiat societatea romaneasca. (65 de participanti).
6. Seria itineranta de intamplari frumoase unite sub titulatura „Zilele Ziarului Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau” a ajuns in apreciatul municipiu Barlad, veritabil centru al Culturii romane, acolo unde pe data de 13 martie 2014, in Sala de lectura a Bibliotecii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” s-au desfasurat actiuni similare celor de la Harlau, Romanesti, Barnova, Prisacani, Podu-Turcului etc. Un public numeros, preponderent format din elevi din anii terminali ai claselor de filologie, dar au fost prezenti si profesori, directori reprezentanti ai Primariei Barlad au primit informatii privind UZP si ziarul Meridianul, au asistat la lansarea noului volum al prof. dr. Dumitru V. Marin si au participat la o scurta intalnire cu scriitori. (85 de participanti).
Prof. dr. Dumitru V. Marin, cunoscut si apreciat in lumea culturala, politica si administrativa a judetului, si nu numai, a prezentat date importante din istoria ziarului Meridianul, saptamanal care se indreapta catre 18 ani de viata, despre UZP, despre volumul nou aparut, a prezentat publicului tanar realizari ale trustului de presa Cvintet Te-Ra Vaslui si o serie intreaga de invataminte si sfaturi pentru liceeni.
7. A devenit traditie ca in a doua zi de Paste, in comuna Ivesti sa se organizeze o ampla sarbatoare culturala. Invitat de onoare a fost prof. dr. Dumitru V. Marin, cel care si-a lansat noua sa carte ,,Ceausescu - … - Basescu, Mitterand - Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu - Regele Mihai I (evocari de reporter)” si a vorbit amplu si documentat despre activitatea trustului de presa Cvintet Te-Ra Vaslui si a prezentat principalele directii in care actioneaza UZP.
8. Joi, 29 iunie 2014, de ,,Inaltarea Domnului”, la Liceul ,,Al Vlahuta” Podu-Turcului a avut loc un adevarat eveniment local, organizat excelent de catre prof. dr. Dumitru V. Marin, vicepresedinte al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZP), directorul general al trustului de presa ,,Cvintet TE-RA” Vaslui si directorul general al ziarului nostru ,, Meridianul de Iasi-Vaslui-Bacau”. a) Intalnirea absolventilor din 1959; b) Difuzarea unui film consacrat si difuzat in Casa de Cultura; c) Lansarea volumului ,,Prima Clasa.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului”; d) Expozitia de pictura a Letitiei Oprisan; e) Concert ,,Privighetorile Zeletinului”. (aproximativ 300 de participanti).
9. In comuna ieseana Prisacani, in perioada 22-24 august 2014 au fost organizate o serie de evenimente culturale reunite generic sub titulatura de ,,Roadele de Prisacani - Editia a II-a”! Prof. dr. Dumitru V. Marin, presedintele UZP, filiala Vaslui a vorbit pe larg despre Meridianul si UZP: ,,Primarului de Prisacani i-am pregatit si eu o Diploma de Excelenta, in numele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, unde sunt vicepresedinte, si a Grupului de presa reprezentat si de ziarul Meridianul, pe care-l aveti in mana. Mi s-a conferit titlul de Cetatean de Onoare, mai sunt undeva Cetatean de Onoare, un titlu pe care-l primesc in numele atator oameni care se straduiesc sa faca ceva, pentru romanism. Sa nu ma credeti altceva decat un luptator pentru Limba romana! O viata intreaga. Si prin jurnalismul pe care l-am facut, sunt in mai multe dictionare si am mai multe opere, dar nu asta conteaza acum ci manifestarea complexa organizata de primarul dr. Ing. Constantin Chirila.” (aproximativ 1.000 de persoane).
10. In zilele de 29 si 30 august 2014, in comuna Ciortesti, jud. Iasi s-au organizat o serie de manifestari socio - culturale reunite sub numele de ,,Zilele comunei Ciortesti”. Punctul forte al manifestarilor din sala Caminului cultural l-a constituit lansarea cartii ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” scrisa de apreciatul om de cultura, prof. dr. Dumitru V. Marin, presedintele UZP - filiala Vaslui, directorul general al trustului de presa Cvintet Te-Ra Vaslui si al Meridianului de Iasi-Bacau si Vaslui, cel care a vorbit despre activitatea UZP, a ziarului Meridianul si a Grupului de presa pe care-l conduce. (160 de persoane).
11. Marti, 23 septembrie 2014, in sala Caminului Cultural din localitatea Lungani, jud. Iasi un public numeros, format in special din elevi si cadre didactice dar si din sateni preocupati de literatura, invitati speciali si consilieri locali s-au bucurat de o manifestare ampla si complexa. In cadrul acestei sarbatori, un grup de scriitori si ziaristi din Iasi si Vaslui, condus de prof. dr. Dumitru V. Marin, scriitor si jurnalist de inalta tinuta a vorbit despre jurnalism, literatura si despre activitatea UZP.
Intr-un final foarte aplaudat, prof. dr. Dumitru V. Marin, vicepresedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania a inmanat primarului Gh. Pricopie o Diploma de Onoare pentru modul in care stie sa adune valorile culturale in comuna sa.
12. Vineri, 10 octombrie 2014, in cadrul Zilelor Culturale ,,George Bacovia” din Bacau au avut loc intalniri intre personalitati de cultura din Romania si elevi ai colegiilor si liceelor din Bacau, una din astfel de intalniri a avut loc la Colegiul National ,,Gheorghe Vranceanu”, un colegiu ce face parte din elita scolilor din Bacau.
Prof. dr. Dumitru V. Marin a vorbit despre importanta studierii Limbii Romane, ea identificandu-se cu existenta milenara a acestui popor, cu momentele cruciale ale istoriei prin care a trecut dar si pentru pastrarea si vorbirea corecta a limbii nationale, care de 25 de ani este supusa unui bombardament de influente straine, de schimbarile din viata sociala, obiceiuri dar si de perceptia noua a valorilor nationale. (73 de persoane).
13. Joi, 26 octombrie, in comuna galateana Tepu, a fost organizat Simpozionul Interjudetean „Meridianul - Tudor Pamfile”, eveniment cultural de referinta pentru cele doua judete vecine. (In sala, aproximativ 200 de persoane).
Lucrarile simpozionului au fost conduse de prof. dr. Dumitru V. Marin, personalitate complexa care continua sa marcheze cultura nationala si care este profund atasat valorilor spirituale ale comunei Tepu, cercetatorul care a studiat si a repus in circulatia valorilor culturale opera vasta a apreciatului folclorist Tudor Pamfile si care prin teza de doctorat a consfintit definitiv imensa valoare culturala si contributia majora adusa folclorului romanesc de catre Tudor Pamfile!
,,Vreau sa adresez cuvinte de lauda d-lui profesor Marin, cel care a initiat aceasta manifestare in colaborare cu UZP si cu Asociatia Literara ,,Pastorel” Iasi! Este persoana cea mai autorizata care a scris despre T. Pamfile si fara indoiala, a adus cea mai consistenta contributie”, a afirmat in cuvantul sau prof. Gh. Vasilache.
Si in perioada ce urmeaza, Filiala Vaslui a UZP va milita pentru aducerea la cunostinta ziaristilor si a publicului larg elementele principale legate de importanta si activitatea Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.
14. Sambata, 8 noiembrie 2014, o alta asemenea actiune la Frumuselu, comuna Glavanesti, judetul Bacau: atribuirea numelui Sergiu Adam scolii, lansarea cartii prof. Tatiana Galan. Caminul Cultural plin, prezenta: elevi, profesori, cetateni, oficialitati, deputati, conf. univ. dr. Ioan Danila, prof. dr. Dumitru V. Marin, directorul Arhivelor Bacau, Vilica Munteanu etc.
Val Andreescu, Vaslui, 12 noiembrie 2014


[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | Next> Last>>