MERIDIANUL... TUDOR PAMFILE: Hai la Tepu cu grabire, Duminica! 
In cei 18 ani de la aparitia Meridianului de Iasi-Vaslui-Bacau, am scris adesea despre aceasta mare personalitate a culturii romane. Ofiterul folclorist a fost prea putin cunoscut pana in 1989 (deh, mosier, reactionar, desi a trait la inceputul secolului trecut), iar de atunci, opera reeditata este insuficienta. Ne pandeste un foarte mare pericol: daca insasi Limba Romana este in pericol (si este!) daca existenta natiunii este amenintata, Viata si OPERA lui Tudor Pamfile mai pot fi in centrul atentiei? Afirm, clar: da! pentru ca face parte din Pantheonul national, din forma principala de cultura a neamului. Folclorul, etnografia, mitologia, opera literara, revistele si ziarele tiparite EXISTA !
Trebuie sa fac unele precizari, chiar si in acest editorial: Tudor Pamfile s-a nascut pe 10 iunie 1883 si a murit la Chisinau pe 16 octombrie 1921 si a editat revista de folclor ION CREANGA intre 1 august 1908 si 1 iulie 1921, adica exact 13 ani, cu numere mai tarzii in timpul razboiului. Ofiterul a participat si pe frontul Primului Razboi Mondial (la Trotus-Oituz), dar a contribuit decisiv la re-patrunderea Limbii romane in Basarabia unde a coordonat 5 publicatii in calitatea sa de atasat cultural. Romanul adevarat a editat carti pentru moldoveni inclusiv cu caractere chirilice, a promovat istoria si literatura romaneasca. Etnograful a avut o viziune complexa si completa asupra cercetarilor inca din 1913 cu vestitul (si unicul) plan de culegere a ,,firisoarelor de aur” pe care l-a urmarit Revista Ion Creanga in cele 18 sectiuni acoperite. Mitologia romaneasca (Sarbatorile la romani, Diavolul invrajbitor al lumii, dar mai ales I. Dusmani si prieteni ai omului, II. Comorile, apoi Vazduhul... etc., etc.) raman contributii unice a caror valoare creste odata cu trecerea timpului.
Cele 50 de volume identificate cuprind de la cantece de tara, Cimilituri si pana la povestiri istorice si mai ales istorie propriu-zisa (in revista Miron Costin) si alte productii populare.
Subiectul privilegiat in toata activitatea mea etnofolcloristica, Tudor Pamfile, revista Ion Creanga si restul muncii sale intr-o viata consacrata valorilor nationale pieritoare, afectivitatea pentru un important personaj istoric, se pot lesne observa.
Incepand cu ora 10:30 vor fi prezenti scriitori din judetul Vaslui si din judetul Galati (Tecuci si Tepu). Va fi prezenta si redactia ziarului si va fi lansata cartea ,,Marin D. V. - Om, opera, prezenta - (II)”. Vor fi interpreti si folcloristi. Va fi un spectacol al Centrului Cultural „Tudor Pamfile” din Tepu, ,,Cununita Tepului”, cu invitati de onoare si acordare de Diplome. E un alt Simpozion Interjudetean de amploare, sprijinit si de Primaria Tepu.
E o altfel de promovare a valorilor locale, in context national.
Speram sa fie o sarbatoare a spiritului atat pentru invitati, cat si pentru concetatenii din Tepu.
*
Voiam sa comentez si alte manifestari din cadrul Festivalului Umorului. Din pacate, cu oricare am discutat, n-am aflat vreun punct de vedere si nici vreun interes pentru ce-ar fi putut sa fie ori sa se realizeze peste 2 ani. Exista, deci, o stare de lehamite ba, chiar de respingere a actului cultural cu directia de mers: prostitutia politica, prostitutia romaneasca, lipsa unor idealuri in intimitatea fiecaruia. I-am intins un ziar unei vanzatoare pe strada principala, aproape nici nu s-a uitat la el si mi-a raspuns ca si politistul de acum cateva saptamani: ,,ce sa fac cu el, nu-mi trebuie.” Cu asemenea oameni ajungem repede la nenorocirea sociala cand fiecare poate spune „vai mie!”
Nu stiu daca actele culturale initiate de noi au destula eficienta dar cu certitudine incercam din rasputeri sa sprijinim limba si fiinta noastra nationala! (subiect deschis).


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | Next> Last>>