FESTIVALUL DE UMOR, fara Umor (!) 
La fiecare doi ani tip sa-mi afirm dreptul de organizator la primele editii ale acestei Institutii culturale, de sprijin permanent al brandului cultural cel mai cunoscut pentru judetul Vaslui. Acum, dupa ce a disparut ceva din sufletul lui Adrian Porumboiu, echipa de fotbal FC Vaslui, mai ramane sa ne mangaiem cu ce am initiat in 1970. 44 de ani am alergat, gandit, scris despre Festivalul National al Umorului ,,Constantin Tanase”. Din echipa de atunci mai sunt 2 supravietuitori: Dumitru V. Marin si George Stoian. Vezi si ,,Memorialul Umoristic” al lui Dan Ravaru.
Un actoras, ajuns directoras, cu ceva pile in oras a considerat ca noi am expirat uitand ca intreg Grupul de Presa i-a fost... nas.
Propunerile si discutiile cu el au fost neglijate de acela, deci n-a admis vreun fel de implicare. Unii spun ca altcineva ar fi ridicat paravanul, dar el e vinovatul.
Personajul asta a deturnat esenta manifestarii dinspre organizarea confruntarilor artistice inspre agentia teatrala, cu aducerea unor trupe slabe si foarte slabe, dupa mintea lui necesare pentru un anume public de subdezvoltati. Vasazica, cei din Consiliul Judetean gasesc ceva fonduri de sprijin si asta aduce actori si trupe nici macar de 2 lei! El a pre-vizionat spectacolele si dupa criterii numai de el stiute le-a adus pe scena vasluiana.
- Piese straine, nici macar acelea bune, pentru a ,,sustine” limba romana si umorul! ,,Doctor fara voie” al lui Moliere din secolul al XVII-lea ar fi bun pentru secolul XXI; sau ,,Hronicul... gainarilor”! Ce interese are ,,mestesugarul” nostru? Ce idei favorabile ar fi sa prezinte ,,spectacol” Radu Gheorghe sau Razvan Vasilescu, care, in afara de trivialitati... n-au existat! Stupefiant !
- Sa credem ca am revenit la scalambaielile bulevardiere transferate pe scena vasluiana? Asa rau am ajuns? La comedii pentru tampiti? Deci, Stagiunea teatrala, mare bulibaseala.
Concursul de interpretare e alt fiasco... Din 18 numere, jumatate reprezentate de minori si premiul cel mare acordat unui copil de clasa a VI-a; Cand Nelu Norocea de la Vetrisoaia avea 9 ani a fost preferat, nu se putea prevedea ca va ajunge doar sofer in Brasov. Andrei Filibiu, ce va ajunge? Publicul ,,select” din Negresti se giugiulea printre scaune cand se prezenta ,,Show pe ei!” sau Alina Rosca striga pe scena ,,jos pantalonii”! Ce mai, a fost un ,,spectacol pe cinste” cu tot felul de poante rasuflate sau aforisme trunchiate... Unde esti tu, George Stoian, sa le arati cum se face spectacolul...!
Au reaparut aplaudacii: Niste tineri organizati (nu pe degeaba) sa-si rupa mainile aplaudand, spectatorii la iesire. Daca acestia n-aveau ce aplauda de pe scena cred ca erau aplaudati pentru rezistenta lor disciplinata, in numele respectului pentru teatru.
In perioada electorala, chiar ca au prins la public aplauzele pentru cei care vor sa distruga ce-am fondat noi. Asta observa si maestrul Stefan Popa Popa’s si multi altii. Unde esti tu, Ioan Mancas ?!
Martor la mai toate editiile, pot scrie ca doar sectiunea pentru literatura a fost bine organizata. Si o nota de trecere pentru Poama junior cu sperantele sale. Domnule presedinte Buzatu, chiar n-ati analizat ce se intampla cu Festivalul Umorului?
*
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI
SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE !
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau. Macar, pe acolo sunt gagauzii.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii, astia ce sa joace pe scena! Incredibil de slabi, si acesti repeziti!
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg doar pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent, iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si grotesc jucata!
Net culturi, net limba romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”. Cel mai clar festival de umor, fara umor !

[ add comment ] ( 22 views )

<<First <Back | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | Next> Last>>