SANTAMARIILE... noastre! 
Privesc mai multe pliante intocmite de Primarii din judetele Iasi - Vaslui - Bacau. Multe, diverse, atractive.
Am pus la plural (titlul) pentru ca ziua de 15 august e sarbatoare religioasa, e principala zi de distractie a inceputului de toamna si intr-o varietate continutistica demna de toata lauda. Informatia din media centrala ca aproximativ 2.800 de localitati praznuiesc de S=ntamaria mare se confirma (ca procent) si in spatiul moldovean, mai ales in cele 3 judete. O oarecare individualizare doar pentru anul Brancoveanu marcat prin Simpozionul stiintific ,,Vasluiul si epoca medievala” de la Muzeul judetean Vaslui (felicitari directoarei Ramona Mocanu si dr. Laurentiu Chiriac).
Ziua comunei de Sf. Maria n-am putut-o urmari decat in cateva localitati si scriem de la bun inceput ca toti primarii organizatori isi merita laudele. ~n conditiile marilor greutati financiare, caldurii excesive, penuriei de competente si a indiferentei sau chiar rautatii omenesti, efortul alesilor merita toata atentia noastra:
Laza - Vaslui: primarul Emilian Agafitei a infatisat o varitate de manifestari incepand de la fotbalul juvenil si pana la Simpozionul stiintific ,,Cunoasterea trecutului” si Lansarea de carte a romancierului Val Andreescu in care prezenta colegilor de la ,,Pastorel” Iasi a insemnat sustinerea valorii adevarate.
Pe sesul cu lunca lui de salcii a fost prezenta cea mare pentru a vizita Muzeul Rodicai Bulboaca, a asista la concursul de placinte, gogosi sau expozitia celor de la Bacesti de unde Ion Briscaru a trimis si obiecte de valoare confectionate manual dar mai ales cateva doamne de reala competenta in acest Centru medico - social si bineinteles alte cateva zeci de chioscuri si mai multe standuri - expozitie cu vanzare. Fumul de mititei, placinte, carnaciori a implinit un decor absolut vivant.
Bivolari - Iasi: prietenul nostru Liviu Teodorescu a avut un program extenuant, chiar daca distractia s-a produs in parcul ,,Badarau”. Cu o zi inainte noi am filmat chioscurile, zumzaiala organizarii, pregatirea terenului de fotbal etc.
Tiganasi - Iasi: Iulian Chirila, primarul isi dadea sufletul prin Iasi, dupa achizitii, vicele (istet baiat!) inspecta corturile si chiscurile. Se anunta marea sarbatoare de vinerea trecuta.
Costesti - Vaslui: Silvestru Carjontu era in mijlocul oamenilor, repede stransi de fanfara de la Valea Mare cu alamurile ei. Evident ca pe scena construita anume langa Caminul Cultural (ce muzeu frumos si complet au oamenii acestia!) s-au produs artisti de toate felurile si marimile.
Dodesti - Vaslui: sufletistul Victor Popa le-a asigurat concetatenilor si celor veniti de prin alte parti o zi de distractie si o prezenta notabila a comerciantilor. ,,Facem ce mai putem in aceste conditii grele” ne-a declarat primarul.
Murgeni - Vaslui: primarul Ioan Buta a considerat ca zilele de socializare si distractie pentru miile de oameni ,,e bine, dar nu destul!” (vom reveni).
Tatarusi - Iasi: un primar foarte ambitios intr-o comuna foarte bine cotata ,,cultural”. A sprijinit ,,Zilele rezervatiei forestiere Tatarusi” la vatra satului ,,la cruce”, cu o prezenta remarcabila a unor artisti de renume. Printre prezentatori n-a lipsit Codruta Filip - o mare speranta ,,artistica” a comunei. Ca si alta data, consemnam cu placere inclinatia spre cultura a primarului Gheorghe Dima, si pentru cinstirea unui mare folclorist invatatorul Alexandru Vasiliu - Tatarusi.
Ivesti - Vaslui: alt foarte mare sufletist, primarul Dumitrache Nistor care a adunat formatii, artisti si cam 1.000 de participanti la sarbatoarea comunitatii. Lansarea tinerilor talente, provocarea ansamblului din Ivesti, afectiunea pentru oameni, ba si mobilizarea celor de la CARP Barlad ,,Elena Cuza” care au premiat cupluri cu peste 50 de ani de casnicie, parca il fac pe primar erou de poveste.
Pochidia - Vaslui: cu Marius Ciocan in frunte, cu mic si mare, la Salceni, pe scena si pe terenul de fotbal multi prezenti si multi artisti noi sau consacrati. Voie buna si buna primire inclusiv pentru reprezentantii politicienilor sau ai Consiliului judetean.
Concluzii: - sarbatorile nepolitizate;
- prezenta numeroasa a cetatenilor;
- organizari diverse si bine puse la punct;
- cinstire credintei, valorii, oamenilor.
Putem sa nu laudam asemenea Primari?


[ add comment ] ( 36 views )

<<First <Back | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | Next> Last>>