SPERANTE PENTRU CEI CARE SPERA 
,,Speranta” e pana la urma, un cuvant fatidic. Sa ajungi doar cu speranta inseamna epuizarea mijloacelor reale, umane, materiale. Cine ajunge la acest ultim sentiment uman este sigur ,,dezbracat” de posibilitatile imediate de succes sau de actiune care crede ca i-ar veni in ajutor cineva, de acolo, de sus (ori ,,unchiul din America”) si poate, poate careva, vreun pamantean binevoitor. Cand apuca sa devina alcoolic omul e pierdut aproape definitiv. Pana acum n-am prea cunoscut vreunul cu atata vointa sa se lepede de bauturica.
Firile mai tari, nici nu-si pun problema sa renunte la cele ale vietii, sa abandoneze batalia. Farama asta de viata numita speranta ii dramuieste existenta, il ajuta sa gaseasca puntea salvatoare si cel putin sa-si revina, daca nu, chiar sa invinga.
Din pacate toata existenta noastra actuala se leagana pe acest fir existential care pare a se rupe de istov si daca n-ar fi familia ne-am prabusi imediat.
Am cunoscut # convorbit # imprietenit cu o serie de primari din judetele Moldovei care funciarmente (adica de la mama natura) sunt numai sperante pentru ei si pentru altii: ing. Constantin Cernescu (Harlau), ing. Gheorghe Pricopie (Lungani), ing. Constantin Chirila (Prisacani) - judetul Iasi, Neculai Moraru (Falciu), Relu Brasoveanu (Balteni), Silvestru Carjontu (Costesti), ec. Mircea Scutelnicu (Garceni), Dumitrache Nistor (Ivesti), Emilian Agafitei (Laza), Valerica Radu (Rebricea), Paula Hultoana (Zorleni) - judetul Vaslui, Gelu Ciorava (Podu - Turcului) - judetul Bacau si alti cativa raman purtatorii reprezentativi de sperante. Pe cine reprezinta? Comunitati mai mari sau mai mici dar aproape toate lovite de nevoi.
Un fel de paradox: recoltele de anul acesta sunt bune si foarte bune, dar, preturile de valorificare (60 bani/ kg de grau) nu acopera nici pe departe cheltuielile si nicicum traiul cultivatorului.
Ar fi un fel de intrebare: de ce nu se lasa de agricultura daca nu iese macar cu cheltuielile? Si, atunci, ce sa faca omul? Sa plece din tara, sa fure, sa omoare? Deci, oricare om trebuie sa munceasca pentru a face sa functioneze masinaria asta, adica trupul care inghite ,,valori” materiale, sa poata produce ganduri, visuri, idei sau alte elemente spirituale.
Un fel de concluzie:
a) Unii oameni sunt facuti sa reprezinte sau sa semene sperante.
b) Primarii sunt stegarii sperantelor multimii.
c) Scriitorii, uneori si jurnalistii pot si trebuie sa fie pozitivi.
Cum se spune ,,inter arma silent musae”, deci, in liniste, in pace si intelegere exista nevoia de a visa. Cine viseaza nu greseste niciodata!
*
Pentru prof. Gruia Novac, tare greu lovit de soarta!
Draga Gruia, regret ca sufletul tau e grav - grav lovit de moartea fiului tau. L-am cunoscut si eu, l-am pretuit ca actor, poet, om.
Viata sau cine o carmuieste ti-a adaugat o tragedie la neplacerile ei. Desi vreau, nu te pot ajuta decat cu cuvantul. ~ti doresc sa treci si de acest moment cu incredere ca ai facut tot ce omeneste se putea.
Ca intotdeauna ai intacta prietenia mea si gandul cel mai Bun.
Dumnezeu sa-l ierte iar tu trebuie sa fii tare
D.V.M.


[ add comment ] ( 30 views )

<<First <Back | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | Next> Last>>