O ZI, dupa alta... si altele ! 
Pentru cine nu stie, precizez ca viata noastra, a celor de la ,,Meridianul - Unison Radio si tvv.ro” este foarte antrenanta, cu sumedenie de indoieli, dar si de fapte, deci bogata, o viata care merita sa fie traita astfel, cu intalniri si interviuri cu mari personalitati ale momentului, cu scriitori, cu primari, cetateni si cu amarati ai vietii. Ceva exemple:
Pe 25 mai am organizat la Podu - Turcului, Bacau intalnirea promotiei 1959, la 55 de ani de la absolvire (ce punte a suspinelor!), un film al generatiilor cuprinzand si alti absolventi, o carte ,,Prima clasa/ Personalitati de pe Valea Zeletinului” (ed. PIM, 2014, 330 pag.) lansata cu aceasta ocazie. Reusim noi sa va infatisam emotiile, lacrimile, sperantele noi, impresiile de la fata locului? Greu, dar s-ar putea (intr-o noua carte!)
Trebuie sa precizam ca Zilele Meridianului din judetele Iasi - Vaslui - Bacau au mobilizat sute si sute de oameni, au umplut de sperante tot atatea suflete, ba, pe 25 octombrie 2013 ,,Omagiu Cartii Vasluiene” a dat ocazia la 101 scriitori sa expuna 183 de carti si sa aducem mari personalitati din Iasi, Bucuresti, Bacau etc. Afirmam ca am reusit actiuni cu totul deosebite si valoroase, educative.
Am participat pe 18 iunie la actiuni organizate de altii. Ne-a placut:
- Primarul de Lungani, Gheorghe Pricopie, gazda atenta, foarte bun organizator, cu grija pentru cei mici adusi din trei localitati sa-si primeasca premiile care sa-i stimuleze in actul creativ. Marieta Gambuta, doamna inteleapta cu portofelul ne-a impresionat cu sfatosenia, lecturile si bunavointa sa, primarul ing. Constantin Cernescu de la Harlau a venit cu grupul de copii premianti din Parcovaci... o clipa am admirat pe vestitul primar care-si imbratisa copiii castigatori ai premiilor.
Am vazut la Lungani oameni adevarati preocupati de soarta tinerei si crudei generatii, elevi pana in clasa a-IV-a, am vazut copii din Braiesti care nu stiau pentru ce au fost premiati, dar scrierile lor sunt in mapa noastra. Deci si acolo sunt invatatori buni, merituosi, pasionati. Pacat ca un ,,titirez - organizator” n-a prevazut si momentul poetic. Altfel pentru ce au fost adusi copiii acolo, ca diplomele puteau fi trimise prin posta! Asta ,,organizator” de doi lei nu ne-a placut, dar ne-au impresionat: disciplina copiilor, creatiile lor, modestia cadrelor didactice de la toate scolile. Cel mai mult am apreciat interesul primarilor mentionati pentru grija care le-o poarta copiilor.
Vara are momente de sarbatoare, la ziua comunei (a satului) in diferite locuri. Aud de organizarea model al primarului Valeriu Hriscu la Lipovat si tot modelul lui Neculai Moraru la Falciu. Satenii nostri au nevoie si de zile de distractie, fie doar si cateva in an (nu uitam Sarbatorile) si de cultura ca la Pogonesti sau, mai ales la Ivesti.
Fara sa fie primar, prof. Vicu Merlan a lansat Monografia comunei Bunesti - Averesti, adevarat si peren act de cultura in judetul Vaslui. Primarul Taragan a sprijinit eficient momentul desi nu i-a dat nici un ban. Voi mai reveni.
Zilele cu ceva festivism vor continua. Precizam ca le sustinem cu condeiul, fapta, prezenta noastra. Cand fiinta nationala si mai ales limba romana sunt in mare - mare pericol, cum sa nu fim in primul plan al bataliei?
Sarbatorile verii in comune sunt, atat cat se poate, momente de promovare a traditiilor, a muncii adevarate, cea de la camp, a talentului organizatoric, al primarilor si echipelor lor.
O zi, dupa alta, dupa altele, sa ne gandim la sufletul nostru romanesc.


[ add comment ] ( 36 views )

<<First <Back | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | Next> Last>>