AZI, LA PODU-TURCULUI: SARBATOAREA MINTII SI SUFLETULUI 
Suntem convinsi ca realizarea intalnirii promotiei Liceului din 1959, lansarea unei carti consacrate acestei generatii si Personalitatilor Vaii Zeletinului, filmului special, Expozitiei marii pisctorite Letitia Oprisan la care se adauga intalnirea cu elevii si concertul ,,Privighetorilor Zeletinului”, toate se insumeaza unui moment social - cultural unic in istoria localitatii. Mai mult, prezenta unor oameni de stiinta ca prof. univ. dr. Ioan Berdan, prof. dr. Dumitru V. Marin, prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prof. univ. dr. Mircea Varvara, prof. dr. Dorinel Ichim, prof. dr. Ionita Druica, prof. dr. Constantin Popa, prof. univ. dr. Ioan Danila, generalii Viorel Cheptine si Nicolae Rotaru, poetii si scriitorii Val Andreescu si Dumitru Braneanu, reputatii prof. Gheorghe Neagu, Victor Marin, Hristache Pricopie s.a., informaticianul Cornel Bruma si mai ales dintre absolventii seriei Tatiana Galan, Mihail Grosu, Mihai Serghie, ing. Ion Zaharia si multi altii - iata argumente care demonstreaza o exceptionala densitate ,,a creierelor” pe metru patrat.
Daca mai adaugam prezenta Doamnei Domnica Murgoci - fosta profesoara si directoare a Liceului, altor profesori fosti si actuali aproape completam un fel de lista de participare.
Toti acestia nu vin de la Bistrita, Bacau, Iasi, Onesti, Bucuresti, Vaslui la ,,agapa sentimentala” cum s-ar parea, ci doar sa comunica din experienta lor de viata, sa apara in publicul scolar ca sfatuitori si modele. Toti vin in cautarea faramei de suflet dintr-o perioada a vietii lor dar si a istoriei unui liceu ,,Alexandru Vlahuta” care abia implineste 60 de ani. Unii au tot atatia de la absolvire, altii sunt ,,mai tineri” de prin 1967 sau, mai recent.
Am gandit ca ,,Parada Suspinelor” poate fi momentul surprizelor consumate in liniste de niste oameni seriosi care si-au folosit ,,talantii” vietii cum au putut mai bine pentru ei, pentru Valea Zeletinului, pentru tara.
A nu se uita ca multi au contributii esentiale in istoria disciplinei stiintifice cu care s-au afirmat. Participa la sarbatoarea mintii si sufletului in Podu-Turcului, unde au invatat sa devina oameni, persoane importante, personalitati de rang national. Mai toti se afla in Dictionare ale personalitatilor de importanta nationala.
Prin cartile, prin prezenta si opera lor, iata nu numai comuna Podu-Turcului ci si toata Valea Zeletinului isi arata stralucirea in edificul national al Spiritualutatii romanesti.
Lansarea cartii ,,PRIMA CLASA.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului” (Ed. PIM, Iasi, 2014, 330 pag.) se face astfel intr-un cadru onorant in prezenta unora dintre cei 91 de eroi ai unui altfel de Dictionar al personalitatilor cu totul reprezentative din toate ramurile artei, culturii, vietii sociale.
Elevii prezenti in sala Caminului Cultural isi pot alege modele de viata, comportament, creatie, intr-un cuvant, DE VIATA. Pentru ca toti au plecat de prin aceste locuri, au visat, au muncit, au reusit, pentru ei si pentru noi toti.
Sper sa multumim calduros si autoritatilor locale pentru ca participantilor care-si sacrifica timp, suflet, energie si bani, nu vom reusi niciodata sa le multumim indeajuns!
Precizam programul:
- 10:00 - Sosirea invitatilor - absolventilor, vizionarea expozitiei de pictura
- 11:00 - Catalogul clasei - ,,ne asculta” inspector general prof. Domnica Murgoci si prof. univ. dr. Mircea Varvara.
- 12:00 - 13:00 - Filmul, intalnirea cu elevii, profesorii, absolventii
- 13:00 - Lansarea cartii ,,PRIMA CLASA.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului”
- 13:30 - Concertul ansamblului ,,Privighetorile Zeletinului”
- 14:30 - Destainuiri si amintiri.


[ add comment ] ( 38 views )

<<First <Back | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | Next> Last>>