Festivalul Obiceiurilor pe 2013, Iasi, Vaslui 
Date: 14 decembrie 2013 la Iasi, 15 decembrie 2013 la Vaslui.
Participare: Public la Iasi, aproximativ 2.000 (in sala si afara);
la Vaslui, 15.000 (in pia]a). Numar nedefinit de privitori in timpul defilarilor.
Reprezentativitate: Iasi, nota 9, Vaslui, nota 6.
Valoare stiintifica: 2 (doi).
Valoare statistica: 9.
Valoarea spectaculara maximizata si maxima.
Autenticitate sub orice limita.
Valoare educativa buna, nu lipsita de interes.
Statistic: aproximativ 1.000 de interpreti (cu oficialii lor), la Iasi, tot atata la Vaslui, ca participanti pe scena.
Vreme: excelenta.
Castigul, dupa capacitatea de intelegere a fiecaruia.
Organizare la nivelul autoritatii CJCTPCPV, foarte buna.
Estetica uratului, exceptional de real ilustrata.
REACTII in public, organizare, participare.
Am asistat la o golanie a organizatorilor: au adus datele de desfasurare la mijlocul lunii decembrie, sa aiba vacanta mare, libera, cand era normal ca asemenea desfasurari de forte si de cheltuieli sa fie intre Craciun si Anul Nou. Sefii de la cele doua Consilii judetene s-au lasat pacaliti. Iata, de ce in expunerea sintetica exista nota 2 pentru valoare stiintifica si autenticitate incredibil de redusa. Alaiurile toate n-au respectat nicicum traditia satului, ci au fost doar reuniri de formatii cu regii foarte proaste ale unor conducatori de formatii preocupati sa iasa ei in fata, ba, chiar sa fie anuntati cu surle, cor, muzica...
Cum sa aduci interpreti nepregatiti adunati la ingramadeala pe baza a ce stiau odata. Cativa au avut drept masti sperietori din piele iar culmea, a atins-o cel care a pus femei sa joace capra! Jocul e greu, particularitatea lui evidenta iar femeile l-au deformat serios. Atentie instructori, nu va bateti joc de comorile satesti sub motivatia mincinoasa ca ,,asa e la noi.... La care voi, stricatorilor?!
Fara primari cred ca nu iesea mare lucru, dovada ca directori de camine culturale nu exista sau n-au autoritate. Cea mai usoara formatie artistica pentru o comuna e o asemenea datina - obicei pentru ca interpretii pot fi culesi de pe strada. Alcatuirea unor alaiuri mari, de pana la 70 de persoane n-a fost decat ambitia acestora. Cand totul s-a legat logic si normal ca la Cozmesti Vaslui, Osesti Vaslui, Miroslovesti Iasi, Todiresti Vaslui, a rezultat un spectacol, subliniem spectacol placut si chiar interesant, pentru ca publicul asta a urmarit, alaiurile de alaiuri intr-o succesiune ca la fereastra gospodarului.
Dar, NICIUNA dintre formatii nu a respectat criteriul autenticitatii. Nicaieri intr-un sat de 100 de gospodarii n-ar fi sa umble de An Nou, 40-50 de persoane.
In plus, niciodata nu se vor imperechea atatea alaiuri, pentru ca fiecare umbla dupa banii si libertatea lor.
La reprezentativitate, festivalul de la Iasi a castigat detasat pentru ca au participat colindatori din Cernauti (mititei si urgisiti, cu gura cascata dupa tot felul de mascati, dar prezenti aici), Budesti Maramures, colindatori in alb cu fete luminoase care au umblat cu chiraleisa, aproape uitata, Vaculesti Botosani cu colinde si plugusor, Vama, colindatori Dolhesti, Capu Codrului Suceava cu familia Gh. Catargiu in prim-plan (capre, caiuti, urs s.a.), Piatra Soimului Neamt (ansamblu frumos si cochet), Monor Bistrita Nasaud, cu ,,BALTAGUL lor de 40 de persoane, si primit cu alte aplauze un ansamblu din Chisinau condus de un conferentiar universitar.
Din judetul Iasi, Tatarusi, Lunca Pascani, Fantanele, Parcovaci, Miroslovesti (buni, buni), Helesteni, Scobinti si cu invitati vasluieni Todiresti (total, 18, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi).
Pe scena din fata Casei de Cultura Vaslui au evoluat 28 de formatii, foarte diverse si ca numar si valoare.
Tin sa remarc doar cativa primari mari sufletisti: Mircea Scutelnicu (Garceni), Hristache Sima (Cozmesti Vaslui), Grigore Lefter (Osesti), Petrica Simiuc - Todiresti Vaslui, pe Hara Constantin de la Helesteni (Iasi) si Gospodaru Ionut Miroslovesti, Iasi.
Festivalul obiceiurilor ca eveniment cultural traditional e necesar sa se mentina si chiar daca ar fi mai multe lipsuri, EXISTENTA lui tine de pastrarea fiintei noastre nationale si nu-l putem decat incuraja.
La Anul si La Multi Ani !


[ add comment ] ( 44 views )

<<First <Back | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Next> Last>>