IERUSALIM sau comercializarea religiei 
As vrea sa am timpul sa va descriu cum m-am botezat in apa Iordanului.
As vrea sa va expun gandurile cele mai neasteptate in raport cu bisericile crestine vizitate, cu itinerariul biblic promovat de organizatori, de impresiile durabile vazand grija pentru TURIST SI CRESTIN, dar si dezamagirea ca nimic romanesc si ortodox n-atrage atentia. Cu gandul m-am dus cu 2.000 de ani in urma, cu perceptia imediata intr-o realitate framantata datorita razboaielor.
Am filmat, am fotografiat, am comunicat!
Turismul ii aduce Israelului prosperitatea necesara (alaturi de prezenta americanilor intr-o zona strategica importanta: ca si Cipru, prezenta acestui stat e creatia... unchiului Sam).
Haifa e un port foarte important la mare. Tel Aviv-ul, fosta capitala, nu ne-a atras mai deloc atentia, alte orase mai mari sau mai mici nu ies cu ceva in evidenta pentru un excursionist.
Dar Ierusalimul ?! Ar avea doar 125 km patrati si 804.000 locuitori (date de pe internet) dar mi s-a parut mult-mult mai mare si ca suprafata si ca populatie. Teren stancos, sosele puse la punct, multe magazine si comercianti ambulanti. Probabil multi agenti ai Mosadului, cea mai eficienta structura de securitate din lume. Dar:
- Acum e capitala statului, cu atributii competente si infatisare pe masura.
- Oras multietnic si multicultural cu tot soiul de natii care de care mai colorate. Gradina Ghetsimani, unde Iisus Hristos a avut revelatii, e ca o mica ferma cu mai multi arbori, deci cu o sursa de apa; e vizitata de crestini.
Am ,,refacut” drumul Crucii purtate de Hristos, marcat din loc in loc de semne ale timpului pe care ghizii le exploateaza. Am ajuns la Lacasul Sfant, o aglomerare bisericeasca impunatoare, impresionanta, foarte populata. Aici se straduieste sa ajunga fiecare turist (sau credincios) care poate fi impresionat de pavelele sau desenele de acum 2000 de ani dar si cu totul emotionat asistand la slujbele si manifestarile evlavioase specifice, cu structuri spectaculoase speciale pentru cei prezenti.
La circa 20 metri peste un zid e o moscheie musulmana mai inalta de unde, in jurul orei 16:00, cand eram acolo, razbatea foarte puternic din megafoane chemarea catre credinciosi, biruind prin intensitate tot ce se intampla in Casa Domnului. Amestecul acesta mi-a creat un puternic soc emotional, cu meditatia asupra trecutului si viitorului natiunilor si religiilor (voi reveni).
Zidul plangerii e o intreaga mistificare a unei constructii care chiar are vechimea care i se atribuie: barbatii in stanga, femeile in dreapta se prosterneaza la baza unui zid langa care-si lasa biletele si pomelnice. Sunt aici mai ales evrei ultrareligiosi, cu pletele si palariile lor specifice, cu liote de copii dupa ei, imbracati in negru si cu scufa alba pe cap.
Am reusit sa intru si in grota de langa zid (bafta si indrazneala) unde exista o biblioteca impresionanta in aer liber si cei prezenti se concentreaza inclinandu-se in fata si spate, prosternandu-se.
In Turnul Babel care se numeste Ierusalim (englezit Gerusalem) traiesc populatiile cele mai diverse (exista si un teritoriu al Palestinei) intre ruinele provocate de un razboi indelungit si pagubitor. Stiinta evreiasca de a scoate banii de la crestinii de orice fel le aduce bunastare, recunoastere, putere (inclusiv prin razboi).
Ierusalimul rezista si infloreste pe banii crestinilor de pretutindeni, carora, insa, le pastreaza monumentele si le respecta credinta, fara a fi ceva pentru lumea crestina, cum e Vaticanul.
Sa stii ca ei l-au ucis pe Hristos si tot aici turistii contribuie cu sume importante ca ei sa reziste, inseamna nedumerire, indoieli, lupta contrariilor.
Dar romanii, ca si religia ortodoxa sunt mult prea slab prezente.
Pana nu vezi Ierusalimul, nu stii ce inseamna comercializarea in zona a unei anume religii chiar daca stii ca grecii vand istorie, legenda ori mitologie, englezii – maretia de odinioara, praghezii – faima unui imperiu etc.!
Intr-o viata ... Ierusalimul trebuie vizitat !


[ add comment ] ( 30 views )

<<First <Back | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | Next> Last>>