23 august …! 
A fost odata... ca niciodata, ca daca n-ar fi, n-am avea ce povesti: Pana la 23 august 1989 era sarbatoarea nationala a Romanilor urmare a ,,insurectiei” realizate de cei vreo 1.000 de comunisti in toata tara (!), dar… cu ajutorul tancurilor sovietice.
Era prilejul marilor manifestatii populare pentru preamarirea conducatorului iubit. Trecea osul prin os stand de la ora 5:00 pana catre ora 10:00 ,,in dispozitiv”, in picioare si cu multe pancarte in maini. ,,Traiasca 23 august” scria pe cea purtata de mine in 1989. Dupa cum se vede… n-a mai trait.
Poate pentru ca toti injuram si blestemam in gand. Cand m-am exprimat intr-un cerc de 3, adica 3 persoane, eu, Pracsiu, Apostolache, la cateva zile am fost chemat de col. Stefancu la securitate si batut putin sa nu-mi uit datoria de a-mi iubi partidul si pe Nicolae Ceausescu. Care din astia doi m-au turnat? Ori amandoi…
De mareata zi ne pregateam toti la licee si scoli cadrele didactice fiind, de regula, ascultatoare,supuse, fricoase. Cum teroarea nu lipsea, mai fiecare isi temea viitorul. Se putea sa faca altfel? Nici macar nu stiai de cine sa te feresti, ca erau… prea multi ,,lupii cenusii” si chiar printre elevi (destui) ... Bran si ai lui faceau repetitii cu noi pana stiam si cand sa intoarcem capul sau sa facem coregrafie pe asfalt. Cum au cazut astia cu un sistem opresiv asa de bine pus la punct, n-am sa pricep niciodata!
Vineri, 23 august 2013, nu cred ca vom defila (!). Nici macar in gand, si fara nici un regret pentru defilarile somptuoase de atunci.
Dar, cu regretul ca e tare greu in toata Romania! Tot spunem ca nu-s lucrurile asezate, n-avem… ce? Ba, avem regimul de tara ocupata si spoliata: mica Austrie se infrupta bine din BCR sau petrol, Grecia din comunicatii, germanii din specialisti, Europa din forta de munca tanara, viguroasa, creativa, procreativa! Tot se cam depopuleaza ea, batrana, iata a fost socul romanesc (care se stinge si el…).
Ce credeti, ca daca as lua un steag cu stema si as defila cu pancarte m-ar impiedica cineva?
numai ca acum e alta societate, alta viata sociala, alta politica. Gestul singular nu conteaza, chiar nici de vechea zi nationala. Oricat am striga, tot putem sa murim linistiti de foame!
*
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN (II)

Exista deja o carte dedicata acestuia (TVV – Vaslui – Romania – Europa, 2011), care n-a prea starnit comentarii. Asta inseamna acceptare?
Precizez ca scopul cartii urmatoare pe aceasta tema este sa evidentieze munca, talentul, influenta si eficienta celor DE AICI, de pe aria acestui judet cu prea rare zvacniri intelectuale de aceasta autoritate si productivitate. Oameni ai locului care au avut cu ce, si-au exercitat o influenta (fie si locala), au avut personalitate si mai ales opera. Acei care au trait si o duc rau aici dar lasa ceva in urma lor inca de pe acuma!
Poate nu vom gasi particularitatile acestor creatori. Sigur ca ii vom pune in balans cu cei plecati de pe aici si afirmati in tara sau in strainatate. Vom acorda atentie si celor cu mai putine realizari sau incepatorii care-si marcheaza un drum al devenirii.
Documentul final ar putea sa mascheze nulitati dar, mai sigur va creiona talente sau personalitati care vor ramane in istoria locului sau in plan national.
Va invitam sa va spuneti punctul de vedere!


[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | Next> Last>>