NOTE DE VARA ! 
Astazi inregistram numarul 1.000 al ziarului. E o sarbatoare fara indoiala, un prilej de satisfactie si nadejde pentru viitor.
* Dupa cum se vede, abia de cateva zile e... vara, adica au venit caldurile cele mari. Furtunile, ploile, turbulentele extreme, grindina si inundatiile n-au lipsit in judetele noastre. Acum, daca tot omul le vede, ce sa mai zicem noi. Doar ca anul agricol este bun si o buna parte din bucatele campului sunt in hambare. Dupa seceta de anul trecut tare era nevoie de un an agricol astfel. Mai putin apicultura care are meandrele ei. Prea putini ,,au scos” la tei, destui la plantele de camp, acum e batalie pentru floarea soarelui pe tarlalele din apropierea Dobrogei. Mutatia genetica anuleaza culesul de baza la aceasta cultura pentru ca toate suprafetele sunt acoperite cu plante nemelifere. Si inca: cei care au ramas cu albine, ca destui ofteaza dupa ce si-au pierdut efectivele.
Mai spun, poate se aude: NE MOR ALBINELE si nu gasim nici un fel de medicamente, nici macar pentru puietul varos dar-mi-te pentru alte boli care afecteaza familiile de albine. Fara ajutorul omului e greu de crezut ca scapa salvatoarele vietii...
* Manifestarile literare de la Biblioteca judeteana ,,vorbesc” (adica se vorbeste, se afirma, se combate) despre existenta efervescentei culturale necesare unui judet chiar daca cu prea putin staif, ca Vasluiul. Prietenul meu Ioan Baban subtitreaza ,,Pagini despre carti si autori, volumul I, sub Ecoul NUMELOR PROPRII”. N-am inteles titlul, n-am inteles multe componente ale cartii de 320 de pagini dar e bine ca o minte ca a prof. Ioan Baban produce si e incurajata.
Marioara Buraga scoate ,,Confesiuni septuagenare” si mai ales ,,Memoria unui muzeu”: imi doresc mult sa scriu despre acestea ceva mai mult si mai curand. Voi inaugura rubrica Depozitii libere cu note critice la adresa contemporanilor mei din cele doua judete!
O carte incolora si cu dedicatie ziarului (!) ne-a trimis prietenul Ion N. Oprea de la Iasi.
Una peste alta, Curentul Cultural – Informational din judetul Vaslui exista, se manifesta si prin cateva condeie, capata ilustrare nationala. O dovada e ,,Vitrina cu carti” a lui Emilian Marcu, pe care sper sa v-o prezint joia urmatoare.
* REGIONALIZARE. Hai baietii lui Dragnea! Stricati, stricati si iar stricati ce-au cladit cu atata truda stramosii nostri. De ce sa nu ne pierdem cat mai repede identitatea in acest colos care se cheama Uniunea Europeana. Unii au auzit de Mihai Viteazu, un oltean adevarat, altii de Stefan cel Mare, moldovean, poate si de Eminescu, tot de pe aici, or fi auzit de munteni, dobrogeni, banateni, de ce sa nu-i destareze dupa ce ne-au ingenunchiat acum, facandu-si slugi dintre cei cu mintea mai luminata plecati de acasa!
Rareori putem gasi o ,,problema de rezolvat” mai daunatoare decat aceasta. Limba, fiinta nationala, existenta noastra multimilenara sunt amenintate si noi; adica Dragnea si ai lui vor face tot ce pot pentru pumnul de arginti promis euroregiunilor.
In fata acestui pericol paleste si cel al exploatarii gazelor de sist, adica batalia cu Chevron – care intra si ea in con de umbra. Coltucul de paine ori bucata de mamaliga nu vor ajunge cozonac din cauza americanilor care vor vinde tot noua gazul scos de sub pamanturile noastre. Lucrul dracului american se cheama.
N-am avut linistea necesara sa va spun ce-am vazut la Ierusalim.
Dar nu uitati ca am promis sa... si revin!

[ add comment ] ( 34 views )

<<First <Back | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | Next> Last>>