AGRICULTURA … ,,salvarea noastra” ! 
Am apucat vremea cand mecanizarea, irigarea si chimizarea erau pretioasele directive de partid care sa asigure dezvoltarea agriculturii romanesti, in conditiile in care colectivizarea era demult incheiata. Si chiar s-au facut pasi importanti, s-au schitat si realizat proiecte interesante care au fost pasi inainte pentru asigurarea hranei pentru intreaga populatie. Am avut si avem potential.
A urmat, ceea ce stim, adica impartirea pamanturilor, munca entuziasta cu sapa si tractiunea cu vaca, revenirea sentimentului de stapan pentru amaratul proprietar al unei gramezi cu lemne. Si a revenit, acum, nevoia reorganizarii (pe alte baze) a agriculturii care, in conditii de criza economica trebuie sa se pregateasca in vederea crizei alimentare. Adrian Porumboiu credea inca de acum 3-4 ani ca aceasta va fi marea noastra confruntare cu viata.
Oricum, agricultura actuala romaneasca nu este pregatita sa infrunte criza cea mare deci, aia cu ... hrana. Poate, partial, pentru ca prin subventiile de la APIA, s-au micsorat parloagele si terenul agricol tinde spre 90-95%... lucrare!
Zilele acestea oamenii isi indreapta sperantele spre cer pentru ca e o seceta ,,declansata” mult prea din timp, astfel ca in timp de o luna trebuiau terminate semanaturile (si nu s-a putut), apicultura inregistreaza deja pagube din cauza salcamului grabit de caldurile mari, zootehnia este pe pamant crapat, irigatiile-s visuri. Politicienii si guvernul isi suplimenteaza veniturile, populatia are taxe noi si venituri vechi.
Intrebarea capitala: ce face acum tot omul?, ca inca nimic nu misca!
Fondurile guvernamentale nu prea s-au vazut, actiuni economico-manageriale... nu-s.
A crescut mult in tara romaneasca cererea de medicamente si... de erbicide! Habar n-am daca si de sape, pentru ca la prasit in camp sau in vie se vad oamenii. Deci, a reinviat (sic!) spiritul de gospodar la poporul roman!
Vasazica, plecam de la ideea ca oricata seceta va fi, nu vom muri de foame: cei de la oras, salariile pe mancare (din Turcia), cei de la tara, borsul (chiar cu stir, dar e!) si mamaliga stramoseasca. E seceta, nu-s bani, se fura in draci (un fost angajat, Istrati, a furat si funia de intins rufele), se inseala aproapele...
Multi vor sa mai faca ceva cinstit. Nu-i asa ca tot la agricultura se ajunge? La munca de aici sau emigrarea. Asta din urma inseamna munca in Europa, tara noastra cea mare. Ai mari se bat pentru regionalizare (la ce mama dracului ne trebuie!?!) pentru noua constitutie (nu stiam de ce inghitim cu atatea noduri...) sau pentru contractele cu statul (ca deh, banisorul de pe aici e sigur).
Omul simplu se intoarce la sapa, la vitelul lui, la tabla de ceapa si patrunjel injurand de mama focului! Singur, ca rascoala nu se mai poate, mitingurile nu mai exista cu nici un fel de arma nu mai e voie... Stiti ca pentru un litru de motorina trebuiesc 6 kg. de grau? Dar de unde?
Cu nadejdea la mamaliga cu lapte, inapoi la agricultura cu sapa # actiunea si vaca tractiunea!



[ add comment ] ( 35 views )

<<First <Back | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | Next> Last>>