APICULTURA … e amara! 
Cresterea albinelor e de cand lumea si inseamna o preocupare cu rezultate in raport de culesurile principale. Pana acum cativa ani acestea erau la salcam, la tei, la floarea soarelui. Nu vorbim de cei din delta ci de apicultorul de rand care-si putea purta stupii pentru recolta (deci profit) nu numai pentru intretinere. Am obtinut acum cativa ani buni cateva sute de kilograme la pomii fructiferi, deci familiile s-au intarit cu ajutorul florilor de papadie, prun, zarzar, mar, par. Multi au crezut ca plantatiile mari de pomi fructiferi sunt mana cereasca. Atunci…
Au venit calduri mari, imediat dupa frigurile iernii, si de cativa ani buni recolta de miere, fara alte hraniri, nu mai exista! Constatam, nu inventam!
Imprimavararea (si anul acesta) s-a produs tarziu, familiile neavand zboruri de curatire, s-au dezvoltat slab si multe au pierit. Daca ne luam numai dupa ce stim, mortalitatile au atins si 50% in fiecare stupina. Sunt cazuri in judetul Vaslui unde apicultorii au ramas cu cateva familii in viata dintre sutele pe care le-au avut. N-au depistat nici loca, nici alte boli (cu exceptia nosemozei), doar mereu si implacabil stupii s-au depopulat chiar daca s-a incercat stimularea lor cu sirop sau miere descapacita.
E absolut dezolant sa vezi ca din miile de albine ramane doar matca sa tot caute loc de ouat pe faguri negri cu coroana de miere deasupra sau pe pata cu puiet parasita de albinele din ce in ce mai putine.
Odata cu aparitia polenului au revenit ceva sperante, dar foarte slabe si nesustinute de cresterea asteptata a puietului, ramele fiind tot pestrite.
Deci, salcamul de anul acesta va fi cercetat tot de familii nedezvoltate.
Viitorul SUMBRU al apiculturii este prefigurat de:
- Vremea prea calduroasa dintr-o data care a determinat 1) aparitia florilor de primavara dintr-o data si multe specii; 2) perioada scurta-scurta de inflorire; 3) continut nectarifer foarte scazut.
- Inflorirea mult mai devreme a salcamului este absolut daunatoare si se anticipeaza recolta slaba. Tot din cauza caldurilor.
Desigur, oamenii nadajduiesc, asa cum au sperat si la rapita unde de cativa ani nu se obtine miere.
Deci: a) rapita e doar o speranta, desi campurile galbene sunt frumoase;
b) salcamul e deja pe sponci, probabil cules 5-10 zile in loc de 3 saptamani. Si acesta e culesul de baza.
c) La tei este cel mai nesigur cules! Nu cunosc pe cineva sa fi obtinut miere naturala de tei in ultimii ani, desi nu neg ca ar fi norocosi cu stupii prin preajma unor palcuri productive.
d) Floarea soarelui e modificata genetic, albinele n-au cules. Cei care pleaca in pastoral prin Dobrogea mai au rezultate. Cu stupinele in stationar, nici o sansa de cules.
In conditiile stropirilor de tot felul, erbicidarilor si a altor chimizari, este mare problema cu supravietuirea albinelor!
In situatia cultivarii pamantului scade flora spontana...
Paradoxul acestor zile este insa urmatorul:
Multi intreprinzatori se lanseaza in apicultura datorita fondurilor europene! Astia au stiut ce s-a intamplat la ei, acorda fonduri nerambursabile si-i ,,leaga” pentru 3-5 ani pe noii apicultori sa produca, sa se ocupe de albinarit!
Dar, daca au disparut culesurile de baza, cum vor supravietui pana la urma nadejdile acestor oameni?


[ add comment ] ( 33 views )

<<First <Back | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | Next> Last>>