FLORI… dar, vai de ele ! 
Se apropie Pastele tarziu de anul acesta. A fost frig si e primavara foarte tarzie, drept care asistam la o explozie florala mai la toate speciile de pomi, inclusiv porumbeii de pe marginea drumului. Astazi, joi, e a-3-a zi de cand putem vorbi de frumusetea primaverii si optimismul generat de covoarele florale (specifice). Bagam de seama ca ar trebui sa vorbim de entuziasmul tineresc si primavaratic generator de incredre in viata! Mai adaugam din experienta anilor trecuti ca parrumul florilor de cires si aroma papadiei inflorite starnesc mereu pofta de viata si efuziunea iubirii.
Dar:
- Toate florile venite dintr-odata sunt cam lipsite de nectar, astfel ca albinele sunt foarte agresive. Cand fiintele astea minuscule, de un gram au cules, zumzaie linistitor si nu-l baga in seama pe om. Ieri, miercuri, era nenorocire sa umbli la stupi, deci o floare seaca! Mai mult, nu vor fi caise pe piata, ultimele ingheturi distrugand pur si simplu floarea lor, pomii fiind acum caramizii, tristi, fara perspectiva rodului.
Papadia, care ar fi avut cules vreo 3 saptamani, inflorind cu intarziere, perioada va fi mai scurta, adica la fel ca la cires, mar, par. Daca va continua caldura (dupa cum se anunta), in sectorul pomicol si apicol va fi multa paguba. Om vedea.
- Inginerul C-tin Nichifor zicea ca va fi un an agricol greu din cauza ca pentru floarea soarelui si chiar porumbul au iesit din epoca optima. Facelia e iarasi in intarziere ca si ovazul! Apropo, omul acesta e robul pamantului si ma mir cum mai rezista cu ce eforturi si cu ce deziluzii are. Daca as face un portret robot care sa ilustreze starea deplorabila a agriculturii noastre, ing. C. Nichifor e modelul.
De altfel, din floarea cea vestita a agriculturii vasluiene sau iesene, putini au mandrie de intreprinzator. Cu multa siguranta ne-a vorbit primarul Pamfilica Branza de la Cucuteni care se ajuta singur si-i sfatuieste si pe consateni sa-si puna nadejdea doar in munca lor.
,,Multe flori sunt dar putine/ Rod in lume or sa poarte/ Toate bat la poarta vietii/ Dar se scutur multe moarte” (M. Eminescu). La cat sunt de plini de floare, albi si incantatori, poate ciresii si visinii sunt mai favorizati. Poate rezista!
As vrea sa dau nota optimista acestor randuri despre primavara si flori, desi gandurile-s cam negre. Spun ca intotdeauna: Numai in munca noastra ne sta si speranta. Mai intai sa bagam sub brazda, dupa aceea sa ingrijim si sa visam.
Ca unde paine (sau mamaliga) nu e, chiar nimic nu mai e.
Dintotdeauna pamantul isi hraneste oamenii care-l lucreaza, mai bine, mai greu, dar, de foame, ultimul lucrator de pe planeta care piere e taranul. Destui spun ca e sarea pamantului – sau – floarea lui!


[ add comment ] ( 35 views )

<<First <Back | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | Next> Last>>