CAND CAISII INFLORESC 
E dovada ca PRIMAVARA a venit. Speram sa nu se intample ca pe 15 aprilie 1988, cand a fost viscol rarisim si zapada a acoperit atat florile de cires cat si pe cele de cais. Acum toti pomii arata superb. Dar… ,,o noua primavara pe vechile dureri” (Bacovia).
- Tarzie si capricioasa aceasta primavara (cu temperaturi mari, mari in ziua de 17 aprilie), alternantele temperaturilor negative de noaptea cu cele pozitive ziua, a distrus apicultura in cele 2 judete unde alergam. Fara alte semne de boala, stupii se depopuleaza si raman fara musca de acoperire, deci matcile nu mai oua!
Apicultura din anul acesta este la cumpana: a) semanaturile se fac foarte tarziu (deci recoltele... cu mari semne de intrebare datorita trecerii epocilor agricole nimerite) iar pentru albine nu e timp sa se intareasca familiile pana la salcam. Din cauza strangerii in ghem puietul racit a imbolnavit familiile si reginele. Acum, ca au venit calduri mari, se poate trece in extrema cealalta, mult mai daunatoare: perioada prea scurta de inflorire si crestere. Se inregistreaza mortalitati record in toate stupinele! Se porneste de pe mare paguba in acest sector. Ing. Vasile Puf ne-a informat ca situatia e generalizata si ca apicultorii trebuie sa-si intensifice eforturile pentru stimularea ouatului.
Agricultura are nevoie de sustinere si sfaturi. Oamenii pleaca tarziu la insamantari si la celelalte lucrari de primavara. Doar cu solarii ar mai fi ceva speranta, cu eforturile mai mari de pana acum!
Zootehnia: doar oile si caprele au scapat la iarba verde. Cornutele mai au de consumat din rezervele anului trecut. In alti ani, pe vremea asta se cosea lucerna, acum, nu pasc nici vitele. Stimulente nu mai sunt, taxele pentru gospodari si intreprinzatori au crescut.
Peste 2 saptamani vine Pastele. Nu poate fi ,,Pastele fudulul” dupa un an de seceta si mari pagube pricinuite de alegeri si referendum. Tot poporul de rand suporta, uneori, cu mare naduf, cum se aude la Oltchim si CFR (greva pe 17 aprilie). Guvernul Ponta isi joaca rolul dar e cat pe ce sa-i scoata pe multi oameni in strada, pentru ca e greu, tare greu si in Moldova aproape nimic nu misca. Intreprinderile economice, de la orase, cate mai sunt, gafaie din greu iar intreprinzatorii din agricultura sunt la capatul posibilitatilor. ,,Fabrica” de oua si pasari de la Targu Frumos aproape nu sufla desi acum ar trebui ,,sa infloreasca”. Nici macar carnea de miel nu va fi ieftina. Om mai vedea!
Cand infloresc pomii primavara reinvie nadejdea in toata frumusetea ei. Stim ca trebuie sa bagam samanta sub brazda, sa ingrijim ce avem, sa muncim si sa speram! Pentru existenta, tot agricultura e pe locul I, socotind scaderea investitiilor in economie, datorita crizei. Si sa nu-si inchipuie cineva ca iesim la liman, intr-un an, doi?!
N-a fost in intentia mea sa fac acest stop cadru, dar asa mi-a iesit datorita unui scop precis: sa fiu de folos cu sfaturi si cu idei. Cine nu le pricepe, ramane cam singur. Concluzia ramane una singura:
Ne intoarcem la mama natura, inclusiv la muncile agricole, cu mai multa atentie, forta si nadejde mai ales dupa ce infloresc zarzarii si caisii!


[ add comment ] ( 37 views )

<<First <Back | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | Next> Last>>