TVV - Vaslui - Romania - Europa (III) - Dimensiuni locale in cultura -  
Sa plecam de la (o) realitate: in ultimii ani productia editoriala a scazut considerabil, numarul lansarilor de carte proportional, numarul adnotarilor noastre in MERIDIANUL, asisderea.
Un presedinte de cenaclu marturisea recent ca mai toate cenaclurile literare, inclusiv cele scolare sunt moarte din lipsa de participanti; singura revista de literatura locala, Ecouri Literare, trage … sa dispara (desi, in Consiliul Judetean am votat sa-i acordam o suma).
Chiar si recentele infiintate muzee satesti n-au vreo activitate iar comoara etnografica adapostita de Ion Macnea e nevizitata (si omul izolat). Actiunile laudate indestul, de la Muzeul Judetean Vaslui sunt fara sustinerea scolilor deci, cu putini (si cam aceiasi) participanti, la casele de cultura sunt doar spatii inchiriate si … atat ! Si mai grav e in sate si comune, unde nimic nu misca. E vorba si de viata economica dar mai ales cea culturala unde informatia de profil se difuzeaza numai prin televiziunile centrale, pentru ca si audienta radio a scazut alarmant. Presa se citeste din ce in ce mai putin. Singurul domeniu in care creste traficul e cel pe calculator: facebook-ul e o adevarata preocupare pentru parte din tineretul studios care foloseste din ce in ce mai mult biblioteca virtuala.
Pana la urma, acesta ar fi mersul istoriei informatiei: computerul.
S-a creat, insa, o ruptura intre generatii iar actul de cultura este aproape exclusiv initiativa a generatiei mature (sa nu spun batrane), adesea formal, fara integrarea tinerelor sperante.
N-ar fi fost de acceptat ca imbatranirea populatiei sa fie galopanta. Aceasta, din cauza plecarii tineretului (in special barbatii) pe piata muncii europene, unde, pentru salarii mai mici decat autohtonii presteaza servicii mai grele si mai multe.
Faptul este absolut vizibil si pe verticala, si pe orizontala. Cu totul ingrijorator pentru cultura si educatia de maine este absenta tineretului, lipsa de preocupare pentru imbogatirea mintii. Talhariile, furturile, violurile s-au inmultit. Creatorii populari (croitori, brodeoze, olari, sculptori, alti mesteri) au disparut sau n-au nici o posibilitate sa se bucure de rezultatul talentului lor. Vasluiul nu e in zona turistica, judetul n-are resurse naturale, pana si natalitatea a tot scazut, populatia emigreaza, sistemul de invatamant defavorizat (recenta scadere a salariilor cu 25%), spitalele desfiintate (Negresti, Tutova).
Perspectiva unei munci in domeniul culturii nu exista in sistemul scolar. Politica guvernantilor in acest domeniu e cu totul defectuoasa. Si am intrat in U.E.
Tot realitate este ca (toate) mijloacele de presa se bat pentru audienta populatiei de 468.564 cetateni din judet, in zona Vaslui - 171.311 ca tinta reala, la Vaslui 76.189 de locuitori, Barlad 75.253, Husi 30.947, Negresti 7.548, la data de 28 februarie 2011.
Se observa usor scaderea fata de august 2009 (cand am comunicat cifre ceva mai mari) dar trebuie sa tinem cont ca acestea sunt date oficiale de la Serviciul Public Comunitar, dar cel putin 15% dintre cei buni de lucru sunt plecati in vest (ultimul val, in februarie 2011), despre care autoritatile n-au vreun control, fiind libera circulatie.[ add comment ] ( 35 views )

<<First <Back | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | Next> Last>>