ANIVERSAM ACEST MERIDIAN 



Joi, 26 septembrie 1996, a aparut "independent, impartial", primul numar din MERIDIAN, Vaslui - Barlad. Un act de mare curaj, intr-un an electoral, cu un articol program foarte succint: Un ziar care vede, aude si reproduce realitatea spre corecta informare a populatiei din zona. Echidistanta, obiectivitatea in egala masura comprehensiunea pentru necajitii soartei vor fi emblematice. Un hebdomadar cu prea putina politica dar cu stiri, informatii, divertisment si... ce-ar mai vrea cititorul care se poate adresa la cel mai bun prieten. Dorim ca MERIDIAN-VASLUI sa nu poata fi decat ilustratia adevarului de zi cu zi. Cu incredere in izbanda am trecut... la MUNCA! exprima ambitia unui grup, a unor oameni, de a rea-liza ceva deosebit in viata comunitatii, pentru oamenii acestui loc. Intr-un fel, aparitia unui al treilea mijloc de presa fusese anuntat de Teleradioeveniment (1993) cu numar unic.
Numarul 2/1996 aduce precizarile necesare pentru cititori (vezi reproducerea articolului program si in volumul TVV - 15 … explozia …) prin care se observa varietatea si complexitatea domeniilor abordate. Spatii speciale s-au acordat campaniei electorale - formatiunii UNC care propunea pentru Camera Deputatilor pe Marin Dumitru, iar pentru Senat, Octavian Ciobota din partea M.E.R. si … Festivalului Umorului, editia a XIV-a, 7 - 20 octombrie 1996.
Si in prima parte a anului 1997, MERIDIAN, considerat tot anul I, dar editat de "Meridian Press S.R.L.", si-a incetat aparitia deoarece publica prea multe stiri nationale.
Din martie 2000, Meridianul de fata isi face datoria catre cititorii vasluieni ca bisaptamanal, cotidian, trisaptamanal, bisaptamanal si saptamanal !
MERIDIANUL de fata este arhiva (vie) pentru TV Vaslui, Unison Radio Vaslui si Barlad ca si pentru aceste locuri uitate de lume, O SINTEZA a principalelor evenimente locale si a evolutiei societatii romanesti.

FESTIVALUL UMORULUI (VIII)
Se impun... concluzii ?
In fapt concluziile se degaja din textele prezentate: ca unele informatii sau expresii se suprapun... asta inseamna confirmare. Adevarul este o gradina inflorita (inca) imbatatoare (prin amintiri) si apetisanta (pentru gloria ei). El, ADEVARUL despre acest moment prelungit, unic, poate fi egalat numai de Curentul Cultural Informational (mai scurt, mai dens, mai spectaculos si... cotidian) poate are si alte fete decat cele pe care le-am putut dezvalui noi. Una din completari ar putea fi Albumul... Centrului judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (fost Casa Creatiei) azi condus de Lucian Onciu si alcatuit de Lucian Lefter (acest tanar istoric si etnograf deja de valoare la cei 33 de ani ai sai; Zapodenii s.a.) cu postfata de Dan Ravaru.
Veti putea completa si dumneavoastra daca veti vrea si veti putea; ramane sa stiti.
OBSERVATII DE FINAL:
- Mai toti colaboratorii inserati (ca martori, executanti, etc) au strecurat o nota de concluzii.
Prin urmare noi, poate, reusim sa le sintetizam.
- Observati si dumneavoastra, termenul de alcatuire a fost scurt... Dar cati si cat de repede au raspuns! Nu toti, fireste, unii au refuzat si discutia cu autorul!
- Numarul intemeietorilor e... mic si varsta mare. Putini si valorosi insa, pentru ca doar foarte putini tineri (angajati la "cultura") promitatori au ajuns si autoritati recunoscute prin OPERA, nu numai prin activitate practica, de altfel de toata lauda, la multi.
- Nu merita recunostinta niciunul. NICIUNUL. Si eu si ei (ne-)am facut datoria, am produs intelectual sau (si) material, am FACUT ceva... remunerat.
Surplusul de suflet, inteligenta, perseverenta, munca, talent (si bani), chemare se observa dincolo de sarcinile de serviciu. Nu-mi place sa-l amintesc pe Dumitru Bran, deoarece a nenorocit sau izgonit din judet pe multi (prof. dr. Coriolan Paunescu, azi la Galati, e un exemplu) dar a avut o putere imensa atatia ani la Partidul unic si iata cativa au rezistat. Nu-mi place nicicum de biciul partidului in forma lui politica ("Doamne" nu....) dar au fost acolo si au meritul de a fi mentinut un mod de educare pentru conjudetenii nostri: Festivalul.
Si cei de azi (adica, de dupa '89) au cam acelasi merit. Cu alte mijloace, alta ideologie, alta mediatizare (prompta prin TvV, Unison, Meridianul) si ceva, ceva in presa locala, alte conditii. Ar fi destul sa-i incurajam in continuare pentru oricat de putin pot face... dar, SA FACA!
Oare Valentin Silvestru (daca traia) ar fi reusit sa faca mai multe in acesti ultimi 10 ani?


[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | Next> Last>>