CEAUSESCU, prin judet (Vaslui) 
Dezhumarea lui Ceausescu (maicuta, cate legende si povestiri pentru istorie … !) e un act nesurprinzator, dar neasteptat, fara tam-tam-ul "emergent" operatiunii. Dintr-odat' subiectul a trasnit in presa (ca tot apar, acum, ploile din senin) si exista un sistem de dezbateri care de care mai … stalinist ! L-am re-auzit pe cantaretul epocii de aur, Adrian Paunescu ridicand osanale intr-o asa zisa "analiza contemporana". O jigodie de om atunci, un pupincurist acum, un poet mare al tarii pe care-l respect pentru literatura lui, ce e ca poet si pentru ca a sustinut cauza Basarabiei in care nu mai crede. Reabilitarea lui Ceausescu (doar dupa 20 de ani de cand l-au impuscat) nu e departe.
O mare personalitate anihileaza pe numeroase altele (pe cati a scurtat de cap Stefan cel Mare, sa domneasca 47 de ani …) si Nicolae cizmarul nu face exceptie. Era temut, respectat, adulat si pretuit iar ordinul lui (soptit, dar si in Congrese) era lege !
In cei 25 de ani de domnie geniul din Carpati a avut esential o zi de revolta, in 1968, semnal contra expansiunii armate comuniste.
Era titlu de mare glorie sa fie adus mai ales la inaugurari si evenimente propagandistice, deci si in judetul Vaslui, mai in toate orasele, in special centrul administrativ. Era un aparat propagandistic (din care am facut parte ca inspector la cultura) bine pus la punct cu teroristi vocali (vestitii aplaudaci) care creau atmosfera de euforie si … lirism.
Eu eram tare mandru ca am dat de cateva ori mana cu el, cu degetele molatice, usor inclinate spre pamant care produceau efectul de supunere si entuziasm: "am dat mana cu Ceausescu" era ca o binecuvantare la Muntele Athos (nu se vorbea nicicum de asta) sau a vreunui sfant de prin calendar. Totul, dar absolut totul, era organizat cu entuziasm socialist si popular. A coborat, chipurile neanuntat, din elicopter, la Ghergheleu - Codaesti: seceta, tarani (locali) si agricultori (cu ochi albastri) cam vreo 30 la cei 10 localnici de pe camp. Tiva la Vaslui, unde urlam la elicopterul in care se afla, sa stie cat e de iubit !
A inaugurat scoli si fabrici la Barlad, Husi, Negresti, Vaslui si in cateva comune. Putea cobori pe stadion dar era primit pe platforma industriala, astfel: el intai apoi cei 2 caini special dresati pentru atentatori, la deplasarea sa in urale prin multime. Cei din primul rand se scapau pe ei de asteptare, frica de cei doi caini premergatori alaiului, emotia de a strange mana moale a conducatorului iubit. Urale, urale, lozinci de recunostinta, atasament.
Muzeul din Vaslui e "opera directa" a lui Ceausescu. Sediul Consiliului Judetean era in cel al Politiei judetene, incepuse sa se construiasca mare magazin alimentar, urma sa se construiasca Palatul administrativ.
Dupa ce i-a luat la rost pe seful politiei (tare "demn" dar ud in pantaloni) si pe primul secretar, a avut aproximativ urmatoarea remarca: "centrul civic e loc serios, nu cu betivi la cumparaturi, tovarase arhitect, sa formulati propuneri" … N-a spus ce, s-a ales Muzeu, s-a re-ncarcat cu actualele coloane toata cladirea care e extrem de friguroasa !
Statuia de la Bacaoani, inclusiv cu inaltarea locului, e aprobata special de seful statului. Am alergat la Iftimie Barleanu si i-am dus in camion deschis copia, am ridicat si slefuit, am sustinut (pregatit, chiar de sculptor in atelier) forma actuala si credibilitatea istorica, la "Casa Scanteii". Dupa expunere mi-a intins mana (singurului din toata multimea) si a zis "bine", dupa care a trecut la ansamblul din centrul Sucevei, apoi la Targoviste. Erau insa, altii, destui, experti care mi-au trasat sarcini inclusiv la Uniunea Artistilor Plastici !
Sa precizam: se crea atmosfera patriotica; se utiliza imaginea izbavitorului cu dexteritate; se pedepsea imediat si aspru nesupunerea. Stia de cozi, stia de nemultumirile populatiei, de minciunile administratiei, cu planul cincinal si oricat de putred, monumentul sau nu si-l putea refuza.
Pot si eu sa fiu mandru ca ne-am strans mainile cu presedintii Nicolae Ceausescu, Francois Mitterand (Franta), Mircea Snegur, Petru Lucinschi (Republica Moldova), Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu sau Regele Mihai I.
Cam cati au mai reusit asta ?


[ add comment ] ( 17 views )

<<First <Back | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | Next> Last>>