CORESPONDENTA SPECIALA DIN GRECIA - SANTORINI 

Transmit un "Hristos a Inviat !" la toata lumea, dintr-un loc unde n-am visat, n-am crezut ca ajung vreodata. Insula se numeste Santorini, cu capitala Fira, o insula greceasca cu nume italian. Este un loc unde odinioara bantuia vestitul corabier si pirat Barbarossa.
Terenul este absolut necultivabil, stanca, stanca, stanca, si fire de iarba pe ici pe colo dar, sumedenie de case si unul dintre hoteluri, de exemplu, vinde cu 700 de euro ziua de sejur pe varful acestei insule unde se vad magari (n-am vazut inca vreo capra), cladiri albe, la poala foarte abrupta a muntelui, marea si multi, foarte, foarte multi turisti si abia a inceput sezonul ! Vin aici intre 3 si 9 vase de mare tonaj, iar noi am venit cu un colos numit "Victoria" in care se aflau circa 3500 de oameni. Sunt cu un grup de romani in doua microbuze si ne bucuram de ceea ce vedem aici, eu personal insa, ma mir de un lucru care … face parte din viata. Cred ca noi nu suntem foarte atenti la viata obisnuita, ne place foarte mult scandalul sau ceva neobisnuit…
Aici este cu adevarat ceva neobisnuit incepand de la circulatie (sa vedeti cu ce maiestrie conduc baietii astia diverse mijloace de transport, inclusiv cele mari, in comun) si turistii care se uita la toate obiectele expuse, unele adevarate nimicuri, oricum, e interesant si e frumos, cu soare, e apa … sunt si flori si mai ales, ar putea sa fie si la noi ceva mai mult turism, insa, aici cu adevarat turismul bate viata.
Cam acestea ar fi informatiile de pe o insula indepartata greceasca … va mai pot spune ca oamenii sunt foarte primitori evident, foarte amabili … e un fel de buna primire peste tot, am vazut si romani, am si vorbit cu ei, daca oamenii acestia pot sa traiasca numai asa, deci, repet, pamanturile sunt aride, case groase de un lat de palma pentru ca fiind mereu cald, n-au nevoie de cine stie ce ziduri si … eu cred ca atunci cand pasim intr-o tara ca aceasta, ar trebui sa ne intrebam cum de un pamant mirific ca al nostru este, ca sa spun asa … neroditor pe plan financiar ?! Noi ar trebui sa scoatem foarte mult din turism, mai ramane sa ne gandim.
Referitor la criza economica, pot spune ca exista, pentru ca n-o sa vina in fiecare zi cate 9 vase cu turisti, vin 2 -3, uneori, zicem ca si mai putin. Cert este ca greva din Grecia de ieri a facut ca pana si Acropole sa nu poata fi vizitat in timp optim si daca vorbim de greva si de criza mondiala, iata, aici sunt, insa, oameni din toate partile pamantului, toate limbile lumii se vorbesc prin aceste locuri cu strazi foarte inguste si insirate pe 43.000 de km patrati, adica pe o insula destul de mare, dar cu case "plantate" la distante apreciabile. Cert este ca in comparatie cu peisajul acesta uman, ca sa-i zic asa, dar nu numai, cu mare, soare si flori, noi ar trebui sa oferim marea, de sub soare, ca avem si noi, si mai ales, ar trebui sa avem servicii (aici si daca te misti din pat catre nu stiu ce WC, ai probleme cu platile, uneori platesti destul de mult).
Un singur lucru mai vreau sa precizez, sunt invitat de Sergiu Marin in aceasta croaziera … Nu ma obliga nimeni sa fac aceasta transmisie in direct, decat faptul ca inteleg sa fiu de folos celor din randul carora vin. Eu, care am sansa sa vad cate ceva din lumea asta, s-o si interpretez de regula. Poate … toti vrem mai bine si atunci gasim sau ar trebui sa gasim calea spre mai bine.
Uneori, noi ziaristii avem misie grea, putem vorbi, putem scrie dar putem sa nu fim deloc ascultati sau bagati in seama. Aici insa, depinde de noi toti. Vrem mai bine, sa vedem ce-au facut altii ca sa ne fie mai bine.


[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | Next> Last>>