SCAPA CINE POATE ... ! 
Cand vaporul se scufunda si sansele de supravietuire devin nule, capitanul (care ar trebui sa nu paraseasca vasul) lanseaza ordinul (ultimul) de mai sus prin care elibereaza de obligatii pe toata lumea, determinand actiunea "acum ori niciodata". Ce urmeaza: invalmaseala, coechipierii se omoara intre ei, bucati de lemn transformate in pontoane, morti, durere, durere, moarte, foame.
Mi se pare ca Boc a dat acest semnal pentru economia romaneasca.
Infuzia de peste 40 de miliarde de euro (de la F.M.I.) nu umple deloc spartura prin care criza mondiala, incapacitatea guvernantilor si coruptia administratiei au provocat-o in corpul navei numita Romania. Ce vedem la televizor, ce auzim la unele posturi de radio "ca va fi ... !" e contrazis aspru de nenoroci-rile zilnice care duc natia aceasta spre mai rau.
Remarcam cu vreo 7-8 luni in urma inarmarea administratiei cu aparatura de control de toate felurile, cu revigorarea aparatului represiv (incepand de la politie – parchet si pana la I.T.M. sau AJOFM) semnul clar ca "masurile" anticipeaza miscarile de masa generate de lipsuri si efectele acestora: jafuri, talharii, sinucideri, drame umane, exod etc.
Rotoflenderul BOC, chiar cu intentii bune face destul rau si judetului Vaslui, unde nu mai misca nimic, iar starea de teama pentru ziua de maine ii inlemneste pe conjudeteni. Nu mai e starea de lehamite de acum vreun an, ci de resemnare, disperare, abandon. De aici teama generala pe care o semnalam in numarul trecut.
De la Registrul Comertului aflam ca in 2009 s-au desfiintat 2.266 (numai decembrie, 160) de intreprinderi, cu mult mai mult decat in 2008, ca numai in ianuarie 2010, alte 170 unitati s-au evaporat. Disperarea se numeste acum gaselnita "intreprinderile individuale" care ar fi colacul de salvare aruncat celor care se inneaca. Supraimpozitarile, taxele majorate, forfetarul, lovesc in oamenii care intind mana dupa ajutor. Din vartejurile apei (crizei), din aspirarea catre adancurilor provocata de scufundarea navei (Romania suporta mai mult din criza decat alte state), dintre loviturile statului cu maciucile de mai sus ... mai pot scapa unii. Cand apele se vor linisti supravietuitorii pot fi numarati pe degete.
Pare teorie sau metafora ?
Pentru noi, nu : a) scumpirile-s clare pe ruta casa – magazine – piata ! b) FISC-ul e mai aspru cu executari silite chiar pentru cativa lei; c) viata spirituala e la pamant, fondurile inexistente; d) productia e ...f. greu de vazut. Partea cea mai sigura a Economiei Nationale e agricultura, pentru care, spuneti-mi, ce sa facem ... Un ochi plange pentru iarna grea, altul mijeste sa rada pentru promisiunea rodului de peste an.
Sunt prea pesimist, si, oricum, trebuie sa ne descurcam ? Asa e, trebuie SA REZISTAM. Intrebarea e a tuturor : Cum ? (Nu prea ne-ati scris, deci nu aveti nici Dvs. solutii).
A doua luna a lui 2010 va fi ca si martie: grea pentru toata lumea pentru care nici rugile in biserica si nici sudalmele apasate nu asigura linistea.
Nu spun ca traim pe un butoi de pulbere, ca nu e asa, dar pe butoiul cu bors si pe mamaliga ne asezam din ce in ce mai multi. "Daca e ecologic ..."
Nadejdea e ca totusi, totusi trebuie sa vina vremuri mai bune. Dar cand ?
Pana atunci ... scapa cine poate !


[ 2 comments ] ( 37 views )

<<First <Back | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | Next> Last>>