ISTORIA PRESEI LOCALE -scurte concluzii- 
Dintotdeauna au existat autori cu opera in sertare, slab perceputi in public; au existat mereu galagiosi cu puterea cuvantului in vazul lumii, daca nu chiar politicieni; dar tot asa, au existat indrazneti care-au bulversat contemporanii. Care si in ce masura si cand sunt din GENERATIA ACTIVA ?
Totul se leaga de ... modele !
Indeobste o generatie ar fi circa 30 de ani din viata unei comunitati.
Cum nu avem o bariera de timp, o data unanim acceptata, iar autorii si-au editat opera in ultima perioada de timp putem considera toate mijloacele de presa ale momentului, si mai ales TV.V – Unison – Meridianul ca reprezentand GENERATIA ACTIVA, adica autori de varste diferite care au publicat masiv (nu numai in presa) dupa 1989. Antecedentul ar fi "literatura dintre 1900 – 1918" cu distincta individualitate, posteminesciana si postcaragialiana. Grup masiv, sute de vasluieni (nascuti sau localizati in judet ori "plecati" in tara, sau "peste")dintre care sunt totusi, cateva varfuri mai mult sau mai putin nominalizate, in mari lucrari de sinteza sau dictionare.
Reamintim criteriile adoptate de noi (pag.23) pentru a determina plusul de merit pentru publicistica locala si integrabili Curentului cultural – informational.
1. Sa fi fost ziarist sau sa fi publicat in ziare.
2. Suprafata sociala, prin functie sau activitate.
3. Opera tiparita, indiferent de tema sau specialitate, beletristica sau nu.
4. Impactul social al contributiei sale.
5. Masura de MODEL a fiecaruia, macar in domeniul cel mai dedicat.
Ca orice "instrumente" de masura acestea sunt amendabile. Bunaoara Ion Toderascu a fost redactor la un ziar, dar de peste un deceniu s-a retras la gospodaria parinteasca din Lipovat si nu scrie decat epigrame si chiar lumea din sat nu-l cunoaste, desi a castigat mai multe premii la concursuri interjudetene de epigrame. Nu pare a avea nici "suprafata sociala", adica influenta de vreun fel asupra consatenilor, nici impact al activitatilor sale literar – artistice si cu atat mai putin ... model ! Cam aceeasi situatie o are Aurel Cehan, epigramist cu har, dar lipsa la chemari sociale, Constantin Jomir fost mare, acum doar bunic, Constantin Manea (epigramist), Constantin Slavic (povestitor, fara spor, dar neodihnit), Leonard Ciureanu, poet abscons retras la tara, Mihai Ciobanu (pensionat si din viata publica), Nicolae Anton (invatator la Danesti), un prozator de tip special, s.a., s.a.
Cum sa-i putem considera cu influenta sociala pe cei din strainatate (Constantin Clisu, Maria Cozma, etc.) ca sa nu mai scriem de Ion Alexandru Anghelus, Ion Enache, Cezar Ivanescu, Constantin Parfene, Ion Patriche, Alexandru Poama, Benedict Jelescu, activi la vremea lor, dar decedati (fara sa acopere cel putin un deceniu). Ne vine greu sa-i integram intre valorile momentului pe Daniel Grosu, Petrea Iosub, Ionel Maftei, Petrus Andrei si multi altii care ori s-au retras in scaunul pensionarului ori nu participa nici macar la o viata de cenaclu, desi au opera beletristica notabila.
Dictionarul lui Ioan Baban "Univers cultural si literar vasluian" cuprinde "peste 500 de articole de intindere variabila, in functie de importanta operei autorului" (pag.8) dintre care aproximativ jumatate nu au de-a face cu "explozia" culturala locala iar jumatate din ce-a ramas n-au nici macar doua dintre cele 5 criterii. Sita, cu cat mai deasa, cu atat cerne valori mai mari, chiar cu reprezentativitate nationala.
Oricum am considera, suntem pasibili de greseala, desi ne straduim sa fim obiectivi. Nici macar perioada de creatie nu ne prea ajuta. Un singur exemplu, chiar autorul mai sus mentionat (n.1937), fara indoiala cu minte de exceptie, nu insumeaza decat ultimii 11 ani, de creatie; destui au in C.V. cateva articolase si unul sau doua volume, frecvent de calitate indoielnica, dar sunt tare ... vocali !
Despre diaspora, ce putem scrie ? Mai nimeni dintre cei plecati nu mai au nici o legatura cu locurile, uitarea fiind inscrisa in legile omenesti, accentuata de avalansa informatiilor video, radio, telefonice si de internet.
Sine ira et studio si detasat de o anume situatie personala, pot afirma ca GENERATIA ACTIVA a momentului cuprinde pe Val Andriescu, Mihai Apostu, Ion Baban, Corneliu Bichinet, Simion Bogdanescu, Mihai Ciubotaru, Costin Clit, Theodor Codreanu, Serghei si Mircea Colosenco, Nicolae Cretu, Vasilian Dobos (sculptura), Daniel Dragomirescu, Iorgu Galateanu, Dionisie Gradu (pictura), Daniel Grosu, Nastase Fortu (pictura), Adina Huiban, Ioan Mancas, Dumitru V. Marin, Ion Macnea, Ion Murgeanu, Traian Nicola, Gruia Novac, Mihai Ogrinji, Ion N. Oprea, Coriolan Paunescu, Cristian Pantea (sculptura), Theodor Pracsiu, Ion Gheorghe Pricop, Dan Ravaru, Cristian Simionescu, Laurentiu Soitu, Avram D. Tudosie, Nicolae Viziteu (caricatura) si alte cateva nume care ne scapa.
Intr-un front secund s-ar afla Catalin Al Doamnei (Afrasinei, n.1970), Nicolae Ariton (n.1954), Stelian Baboi (n. 1938), Nicolae Busuioc (n.1939), Gheorghe Capsa (n. 1940), Laurentiu Chiriac (n.1970), Petru Cimpoiesu (n. 1952), Catalin Ciolca (n. 1941) s.a.
O ultima selectie a valorilor ar cuprinde in primii 7 pe Ioan Baban, Theodor Codreanu, Dumitru V. Marin, Theodor Pracsiu, Dan Ravaru, Laurentiu Soitu si mai ales pe Avram D. Tudosie.
Mentiune speciala merita pentru filmografia sa Corneliu Porumboiu, deja cu doua premii la Cannes (A fost sau n-a fost si Politist, adjectiv), alte premii in tara desi e foarte tanar (n. 1975). Un premiu pentru "actiune" merita Adrian Porumboiu (echipa de prima liga, al doilea an consecutiv in cupe europene la fotbal), prof. Liviu Gugles (handbal), prof. Viorica Pintilie, antrenoarea unei mari campioane de atletism Mirela Lavric.
Formata in TV.V, Divizia de asalt e in blocstarturi: V. Arhire (TVR – Iasi), Timona Balmus (Unison Radio Barlad), Clara Bisoc (Obiectiv), Romeo Cretu (Monitorul), Cristi Lapa (TV.V.), Luminita Lazarescu (TV.V.), Emil Lupu (Unison Radio Barlad), Gabi Oprita (Unison Radio Vaslui), Sorin Saizu (TV.V.), Catalin Simpetru (Unison Radio Vaslui), mai ales Catalin Lenta (Realitatea Bucuresti), Daniel – Cernat Marin (Bucuresti), Lucian Parvoiu (TVR), Catalin Striblea (Realitatea FM), Mihai Ursu (National TV), dar si Loredana Ciobanu (Ager Press), Teodor Istrati (Mediafax), Aurina Petrea (Realitatea TV), Mara Popa (Impact TV), Lili Trifu (Antena 1 Vaslui), si alti cativa ziaristi locali, inca fara alte opere decat infaptuirile jurnalistice. Stele la rasarit: Andreea Apostu, Lioara Leogan.
Evident mentionam ce ni se pare mai valoros in jurnalistica locala si nationala neuitand ca sunt inca destui smangalitori pe hartie (sau mass – media) care se dau ziaristi (cu scoala profesionala) sau – talente !
Cine a impins spre afirmare valul de tineri jurnalisti, cu vorba, fapta, exemplul, aprobarea, negarea si ... sufletul ? A fost vreun fel de influenta din diaspora sau din marile orase ale tarii unde s-au refugiat destule talente initial locale ? Cati animatori si care sunt acestia cu rol important in "miscarea cultural informationala" locala ? Constantin Parfene era un bun indrumator atat cat era la Barlad cat si la Iasi dar a decedat in 2004; Alexandru Poama, profesor, era un excelent om de linia a 2-a, Ion Gheorghe Pricop este retras de mai multi ani la Duda Epurenilor s.a.m.d. Deci prin reduceri succesive ar ramane ca sa consideram ca pe cei mai activi din punct de vedere social, indrumatori autentici doar pe urmatorii: Ioan Baban, Theodor Codreanu, fratii Colosenco, Dumitru V. Marin, Gruia Novac, Theodor Pracsiu, Dan Ravaru, Avram D. Tudosie, Lucian Vasiliu, poate Mihai Apostu, Benedict Jelescu si alti cativa. Ar fi de asteptat ca cercurile si cenaclurile literare sa joace un rol mai substantial.



[ add comment ] ( 21 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>