Scurta ISTORIE A PRESEI LOCALE (IV) de dupa Revolutie 
Tin sa atrag atentia asupra dificultatilor unui asemenea demers care poate starni cele mai vehemente reactii. Cartea "MERIDIANUL axa Curentului Cultural Informational" este facuta sa ramana (sunt paginate 403 pagini), prin urmare orice precizare a cuiva este de mare utilitate.
Precizez ca cele ce urmeaza se bazeaza pe perceptiile subsemnatului actant in evolutia presei locale, ca importanta componenta a miscarii culturale locale, prin urmare pot fi si subiectiv. Tocmai, multumesc pentru orice fel de reactii... comunicate.
Cand Pracsiu si ai lui i-au gasit numele de "Adevarul" pentru fostul "Vremea Noua" care-si traise traiul, au mizat pe numele sonor, pe dorinta de innoire si schimbare si o slaba speranta ca nu va reaparea "Adevarul" de Bucuresti din fosta "Scanteia".
Ziarul trebuia sa apara oricum, si tuturor lucratorilor le tremurau nadragii stiindu-si functia de organe ideologice si de purtatorii de drapel ai socialismului. Desi a condus 17 ani ziarul, Vasile Avram a fost foarte bucuros sa fie uitat.
Tonul ziarului local a fost mereu ponderat, calm, cu frica de cuvantul curajos, polemic si acuzator, fiecare stiindu-se cu bubele comunismului. Pana la urma a fost un beneficiu, Theodor Pracsiu nemairezistand "dezbaterilor fara oprelisti" (dar cu vechea garda liberalizata) iar Constantin Jomir a mentinut tonul de comunicare... pasnica. Cat a condus cu adevarat principalul ziar local saptamanal, bisaptamanal, cotidian a fost eclectic si... cu autoritate morala. In ultimii ani, micul "Adevarul" a devenit o foita de scandal si... de partid (PNL iar in ultimele luni PDL) cu "ziaristi" de duzina. Pana si Gelu Irimia s-a declasat.
Primul ziar democratic (si ca politica editoriala si ca libertate de expresie) a fost Gazeta de Est, saptamanal cultural istoric (1990) unde sef era prof. Paul Munteanu, mare vicepresedinte F.D.S.N. si cam repede zburatuit de pe acolo de acei care au stiut sa faca toate cartile. Cine scria cu adevarat era Ion Iancu Lefter, Mihai Vicol, Ion Enache; Paul era mielul de taiat. Semnalul il arunca in fata pe Vasile Barbu, un tip fermecator si placut, dar cu condei iute. A aparut in 1991 1992. Ambitiosul Dumitru Huma, fost si pe la cestelalte isi gaseste si colaboratori si sponsori, si scoate intre 1993 1995 "Jurnalul de Vaslui" (schimbat in 1995 in "Jurnalul Vasluian") care in pofida unor colaboratori ca Theodor Pracsiu, Theodor Codreanu, Ion Gheorghe Pricop s.a. n-are nici linie, nici forma, nici culoare. Cu intermitenta si fara curajul unei intreprinderi adevarate s-a stins in ano-nimat. Pana in 1994 au mai aparut Oferta (1990), Obiectiv (minigazeta, 1991), Vocea Husului (cateva numere, 1991), Pareri Tutovene (1992), Lysp (!), Podgoreanul, Liberalul, Monitorul oficial al judetului Vaslui, Teleradioeveniment, Apollo...
Monitorul de Vaslui apare "independent" dintr-o retea cu o anumita politica, Director Irina Sadici, dar ziarist adevarat Catalin Lenta iar in devenire Viorel Oprea, Clara Bisoc si altii. Dintre cei care produc ceva in jurnalism este Romeo Cretu (mare critic al lui Dumitru V. MARIN) si alti 2 3 angajati cu vana de reporteri. Oricum in 1994 a avut cea mai eficienta lansare chiar de catre Grupul de Presa al carui Director a fost pe ne-merit discreditat (adica TV.V. si Unison Radio). Pe 16 august 2001, din interese economice se scindeaza aparand "Info-mo-nitorul" si apoi "Obiectiv".
E interesant destinul acestuia din urma, prin trecerile succesive in proprietatea cuiva si prin ziaristii care-si castiga destul de cuminti painea aici.
Alte publicatii pana in anul 2000: Arcasii, Ethos, La Steaua, Meridianul (I, 1996), Clepsidra, (1997), Hora din Strabuni (o foaie pentru un festival disparut), Academia Barladeana (2000) si alte cateva.
Anul 2000: reapare, ca An I, Meridianul de Vaslui, Barlad, Husi (bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, saptamanal) care a indeplinit cel putin 3 functii: Arhiva (prescurtata) pentru TV.V. si Unison Radio Vaslui, document scris, atribute culturale (nu i-a lipsit pagina consacrata culturii locale) si "informatie, opinie, publicitate". Dintre "celelalte" : Est Expres (2001), Est (2001, revista de cultura), Sperante (Lic.1), Taine (LMK) dar mai ales Barladul, saptamanal (in activitate), Orizonturi (Scoala Ge-nerala Chircesti), Adevarul Literar (2006) s.a.
Peisajul local al presei actuale nu foarte divers, este astazi, din pacate, sub semnul incertitudinii, datorita crizei mondiale cu foarte grave consecinte locale.

[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>