180 de ani de ISTORIA PRESEI 
Am prezentat judetul Vaslui, si pe mine, in Congresul International de Istorie a Presei, de la Iasi, intre 2-4 aprilie curent. Bine spre foarte bine! Au comunicat, in afara de oficialitati, 93 de cercetatori din 5 tari, din 27 centre universitare si din mai toate judetele tarii. ”Companie”extrem de valoroasa care m-a reconfortat si pentru care m-am simtit onorat. .
La sectiunea I ”ISTORIA PRESEI“ am expus al 5-lea dintre cei 58 argumentand existenta Curentului cultural-informational in dezvoltarea istorico-sociala a judetului Vaslui, am integrat MERIDIANUL si intregul grup de presa in istoria presei locale si nationale si am marcat apropiata aniversare de 140 de ani de presa locala, in contextul celor 180 de ani de istoria presei nationale.
Se considera cei 180 de ani de la aparitia Curierului romanesc la Bucuresti (8 aprilie 1829) scos de Heliade Radulescu si respectiv, Albina romaneasca, Iasi, 1 iunie acelasi an (cu caractere kirilice).Cu aceasta ocazie Asociatia Romana de istorie a presei, cu sediul la Cluj, a hotarat sa realizeze Dictionarul presei din Romania (unde vom avea 5 mentiuni) si Tratatul de Istorie a Presei. Sub egida aceleeasi Asociatii se va continua Revista Romana de istoria presei, ajunsa la anul III, nr.1/2009 (5 numere), editata la Constanta de Aurelia Lapusanu.

Sufletul acestei manifestari a fost prof. univ. Marian Petcu de la Universitatea Bucuresti, redactor sef, sprijinit de prof. dr. Ilie Rad presedintele Asociatiei.
Orice participant intr-un asemenea Congres simte imediat daca a facut ceva bun sau nu. Si dincolo de materialele de presa realizate (nu puteam pierde ocazia, nu?) am constatat pe loc buna primire a comunicarii ”Meridianul, fila din istoria presei vasluiene si nationale" aspect al presei de provincie ca miza importanta pentru istoricii de pretutindeni.
Am insistat asupra acestor elemente pentru a sugera dimensiunea de exceptie a Congresului (si cei din Austria si cei din Olanda au vorbit despre presa romaneasca si receptarea ei acolo!) cu dezvaluiri dintre cele mai interesante legate, pana la urma de istoria romanilor in Europa si amprenta culturala ce razbate in presa altor natiuni.
Martori la ce minunatii relateaza presa scrisa si mass-media despre romanii de peste granita, mi s-a parut necesar sa accentuam diversitatea si creativitatea noastra, a tuturor chiar, si in cadrul localismului cultural-informational (in forma de avant semnalata). Simtim o “lume” asezata cu radacini onorante si manifestari de premiat, nu de blamat. Cei de la Chisinau mi s-au parut mult mai stresati si obijduiti (iata-i rasculati !), cei din Bulgaria descurajati, cei din Ucraina neglijati si discriminati, nota in care constiinta valorilor noastre actuale si aportul la civilizatia lumii nu sunt de neglijat.
Am avut momente de mandrie si... incredere in noi si ai nostri.
Am credinta ca alergatura aceasta pentru pastrarea ”bucatii” din sufletul nostru merita efortul chiar daca e greu, foarte greu.
Congresul International de Istorie a Presei a insemnat un pic de ne-moarte a spiritualitatii vasluiene in context istorico-social-cultural-informational, absolut necesar a fi exprimata.
Facem si noi ce putem, sa nu ne reproseze inimile noastre. Si nici cei care vor veni.

[ add comment ] ( 42 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>