MERIDIANUL XI - Chiar asa ? 
Am afirmat ca principalul producator si sustinator al CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL ivit la cumpana dintre ani, secole si milenii, adica in preajma lui 2000 a fost si ramane Grupul de presa CVINTET TE-RA si implicit ziarul MERIDIANUL care a trecut cu fruntea sus in anul XI de aparitie.
Comentarii:
De la Monitorul ca mai serios, si cu oarecari merite, telefonic:
“Chiar poate fi adevarat ce-ati scris ! Ba chiar este. Dar nu trebuiau mai multi ziaristi locali printre valorile momentului ?” Adevarul ca Vremea noua, tot cu gandacii de balegar vechi, tace. Nici pe editia noastra electonica nu apare nimic. Dupa falimentele in serie si echipa de santajisti, ce-ar putea zice ? Obiectiv, cu problemele interne pe care le are, ramane rezervat ! Nu l-am gasit pe dr. Teodorescu, ocupat cu politica.
Din cenaclurile literare: la lansarea cartilor lui Val Andreescu, miercuri, 25.03: am citit textul comunicarii si mai toti au fost de acord. Ba, Val Andreescu, Marina Costea s.a. au afirmat ca fara imboldurile si autoritatea jurnalistica, stiintifica si sociala de la noi n-ar fi ajuns niciodata oameni de condei valorosi. Directorul Bibliotecii Judetene, prof. Gelu Bichinet a considerat comunicarea "scanare riguroasa a exploziei cultural-informationale de la Revolutie (1990) incoace. In aceasta perioada foarte framantata cand tot ce se rostea la televiziune (mai ales la TV.V. si Unison) avea statut de lege iar mesajele din presa cantareau enorm in orientarea fenomenului social-cultural-stiintific”.
Dintre "altii" : prof. dr ing. Avram Tudosie: "Ati surprins foarte corect si interesant atat rolul Dvs. cat si al Curentului cultural-informational in care m-ati inclus prin operele mele. E prima lucrare de sinteza pe aceasta tema pe care o cunosc, se vede gena ta de scriitor !" Lucian Onciu, director la Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui: "Nu se poate exclude contributia hotaratoare a TV.V. + Unison Radio + Meridianul, cum nu se poate infirma ceva din consideratiile prof. dr. D.V. Marin. Eu, ca martor si actant, confirm excelenta conlucrare cu acest Grup de presa si cu directorul sau ! Curentul cultural-informational vasluian e o certitudine si speram sa continue..."
Ilustrarea aprecierilor poate continua... ca dovada a existentei acestei miscari social cultural-informationale in plina dezvoltare ! Cartea TVV 15... explozia... e alta secventa demonstrativa...
Desigur, se pot, destui, intreba: de ce in frunte TV.V., de ce Marin, de ce Meridianul ? Din cei 12 care am cutezat sa visam pe 5 decembrie 1990, la post TV in Vaslui am ramas singurul. Din peste 500 care au cochetat cu "meseria" ori au ajuns jurnalisti, cu reputatie, doar cativa sunt aici, la roate, la haiala, la presiune, la lipsuri si la munca.
Un profesor pensionar, fost coleg cu mine, m-a intrebat ironic ieri: chiar ati creat si condus un curent cultural ? L-am intrebat ce-a mai scris si a raspuns ca a ramas doar cu 2 carti (manuale) de atunci de dupa 1989... Pai, Gigi, tu nu esti tot un spirit din acest CURENT ? La intamplare, un cetatean de pe strada, dupa salut imi raspunde sincer: "nu prea stiu ce e ala dar, sigur, daca sunteti si Dvs. acolo, e treaba serioasa !"
Ca un fel de concluzie:
Explozia CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL este o realitate care ne bucura pe toti, pentru ca in vremurile astea neprielnice "parlitii" din judetul Vaslui fac ceva mai presus de varsta, conditiile si timpul lor, dar nu si de talentul lor.
Sa dam nume (-s destule !) opere (nu toate de valoare dar toate-s autodepasiri ale autorilor) cenacluri (chiar sunt multe si marunte), institutii ? (care ar fi trebuit... s.a.m.d.) sau sa spunem clar: MERIDIANUL a adunat aproape toate numele mari, din judet, la creatie si productie, in ajutorul TV. Vaslui, Unison Radio Vaslui si Unison Radio Barlad, a mobilizat si... n-a criticat cultura. Am vazut ca toti creatorii locali au vrut, chiar daca n-au stiut, si atat au putut. Adica vorba lui I.H. Radulescu (180 de ani de la aparitia Curierului romanesc): "Faceti si nu stricati..."
Si aceasta ar fi partea scrisa (de noi sau altii) dar din munca reala cateva nume trebuiesc evidentiate: prof. Dan Magureanu (2 decenii director la Liceul de constructii "Ion Mincu"), prof. de matematica Romel Vicol (16 ani director la Liceul "{tefan Procopiu"), prof. matematica Jenica Durchi, Liceul "Mihai Eminescu" Barlad, prof. chimie Vasile Bahrim, etern adjunct la "Emil Racovita" si o armata (negalonata) de slujitori ai invatamantului (cu educatoarele "facem" an de an Tip-Top !)... Acestia sunt oamenii care au sprijinit constant aceasta miscare cultural-informationala ! Ca si Emil Rascanu, de 3 decenii director la Casa de cultura Vaslui sau Virgil Giusca de la Barlad.
In anul XI Meridianul, fara a fi revista culturala, fara a fi cotidian ESTE ilustrarea (grafica) scrisa si mai ales sintetica ba chiar si reprezentativa a tot ce s-a difuzat in TV.V. (Televiziunea Vaslui) ca imagine, sunet, emotie autentica sau prin posturile Unison ca eveniment imediat, cald, folositor... cu detasarea unui timp pentru deconectare.
Pana si noi ne-am autodepasit: Scripta manent !

[ add comment ] ( 5 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>