M.C.R. ... la aplauze ! 
E fapt implinit: revista internationalizat Meridianul Cultural Romanesc este lansata pe piata intelectuala intr-un cadru adevarat, Casa Corpului Didactic Iasi, cu public ales (peste 100 de persoane in sala), cu un mare entuziasm al publicului si al celor de la roate si un comperaj excelent pentru un spectacol al mintilor, cum s-ar zice, o mare petrecere cu vorbe.
Cateva date:
Din cele aproximativ 30 de persoane cu opera in spate, aproape 20 au sustinut prin cuvant, fragment de creatie sau epigrame, o desfasurare de forte intelectuale coordonate de prof. drd. Luminita Cozmei, prof. dr. Dumitru V. Marin, c-dor Mihai Batog - Bujenita si Silviu Iordache, tanarul director al CCD Iasi. N-a lipsit redactorul sef Val Andreescu, primarul comunei Prisacani, judetul Iasi, Constantin Chirila si o majoritate din Academia „Pastorel”; cu rabdarea necesara si cu interesul de a invata, elevi din clasele superioare ale Liceului „Costache Negruzzi” si Liceului de Informatica.
Cele peste 70 de reviste distribuite au atras privirile si mintile tuturor incepand de la copertele inspirate si prin calitatea si diversitatea materialelor incluse... si foarte numeroase: 92 de autori.
Rubricile/ sectoarele sunt usor de descoperit, inclusiv pe ultima coperta a revistei de 152 de pagini! Pana la urma, O OPERA adevarata a zecilor de semnatari.
Cate ceva despre aplauze:
Mai intai aplaudam noi pe doamna profesor documentarist drd. Luminita Cozmei, de la Liceul „Costache Negruzzi”, pentru multe, foarte multe merite de organizator, autor si promotor al revistei. Chiar daca nu le auziti, ele exista.
Rareori astfel de sarbatori ale mintii, creativitatii, au fost insotite de atatea aplauze. Vorbim de toate categoriile de aplauze: cele de apreciere si participare afectiva pentru elevii rostitori de cuvinte de salut doveditoare de talent, pentru cuvintele multora, daca nu cumva toti, care s-au constituit in partile comunicante pentru valoarea unei reviste care si-a luat zborul in lume.
Va instiintam ca am primit confirmari de la Geneva, Montreal, Roma, Madrid s.a.
Revenind la aplauzele care n-au fost de loc de complezenta in nici un moment din cele 76’ cat a durat lansarea Meridianului Cultural Romanesc.
Aprecieri, multe, toate pozitive, destule entuziaste; „este un moment istoric, fapta remarcabila” (Mihai Batog - Bujenita), „M.C.R. mi se pare foarte ambitioasa” (Daniel Corbu), „un document in calea anilor ce vin” (Constantin Chirila), „sper ca va ajunge in toata lumea si va dainui de-a pururi” (Dan Teodorescu), „cine o deschide, se simte ca acasa” (dr. Valeriu Lupu), „paleta larga de adresabilitate” (Val Andreescu) s.a. Toti au adresat cuvinte de apreciere pentru conducatorul revistei.
In concluzie:
Din centrul cultural iesean „pleaca” in toata lumea o revista dinspre jurnalismul cultural. Fara credinta ca fiinta ei va fi durabila, nici n-am fi declansat acest nou front in batalia tuturor pentru maica noastra Limba Romana.
*
Ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau - Galati va sustine total aparitia noii reviste, multe dintre materialele receptionate vor intra mai intai in acest mijloc de comunicare. Pana cand M.C.R. va dobandi notorietatea (si independenta financiara) ne bazam pe cei peste 18 ani de la aparitia ziarului, pe valoarea colaboratorilor si pe dorinta noastra de a realiza o TRIBUNA A VALORILOR ROMANESTI, indiferent in care parte a lumii se afla acestea.
Credem in steaua unei reviste bazata pe sudoarea noastra, creativitatea si vointa noastra. Subsemnatul sunt doar un garant ca asa va fi.


[ add comment ] ( 16 views )
M.C.R.!!! 
Un eveniment exceptional, la care va invitam sa luati parte: PRIMA REVISTA INTERNATIONALIZATA, de cultura, din Vaslui!
86 de condeieri, cu opera in spate, cu fantezie debordanta cu talent afirmat, va propun sa asistati la deschiderea unui nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA!
O revista trimestiala (deocamdata), care, tiparita si online (ca donatie), va pleca in 4 continente, circa 20 de capitale europene, in multe localitati din tara si mai ales... spre sufletele dumneavoastra! Ale tuturor care comunicati in Limba Româna, visati in aceeasi limba si sperati intr-un viitor mai frumos.
Intre granitele Limbii Române, adica pretutindeni in lume! 86 de oameni intr-un altfel de asalt pentru limba noastra aparata de localnici si de Diaspora, de europeni si de pe alte continente: Africa, Australia, America de Nord...
Pornim un drum greu, tare greu, dar cu vointa nemarginita si creativitate neobosita!
Va avem alaturi?

*
M.C.R.
O revista mai altfel cu:
- Studii si Istorie Literara;
- Poezie;
- Proza
- Teatru
- Interviuri
- Eseuri
- Stiinta si Educatie
- Aforisme si Panseuri
- Comentarii politice
- ,,Pastorel” (cenaclul) are cuvântul! Ridente dicere verum!
- Istorie
- Tinere condeie
- Pagini din lupta anticomunista
- Opinii, fise de autori etc.

Un segment (moment) din batalia pentru Limba Româna cu arma cuvântului si sensibilitati omenesti.
86 de semnatari pentru METAFORA - IDEE - INTELEPCIUNE - UMOR, altfel spus, pentru istorie, pentru viata!
CITITI
DIFUZATI
SCRIETI


[ add comment ] ( 14 views )
MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC (An I, nr. 1/ 2015) 
O revista cu unic grad de universalitate pleaca in martie 2015 de la Vaslui, sediul grupului de presa care sustine TVV.RO, Unison Radio Barlad - eter si online, ziarul Meridianul - tipografic si online. Acum si revista de cultura cu titlul de mai sus care, insa, este administrata de societatea nonprofit UJPI ECOMAR Vaslui.
Zestrea intelectuala: 3 academicieni, 18 profesori doctori, 60 de colaboratori cu opera in spate, multa vointa si fantezie.
Aparitie: trimestriala. Deja sunt materiale pentru trimestrul II.
Difuzare: 4 continente (Europa, Africa, Australia, America) peste 20 de mari orase ale lumii (Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Stuttgart, Roma etc) colaboratori romani si straini.
Componente: Poezie, proza, eseuri, pictura, viata spirituala, stiinta, umor (capitol... PASTOREL), informatie la zi etc.
Particularitate: vine dinspre jurnalismul cultural, deci nerv si comentarii. Revista... mai altfel!!!
Deschidere: Catre orice creator dintre granitele limbii romane, adica de pretutindeni. Vom avea grija si de noi posibile talente.


[ add comment ] ( 15 views )
O REVISTA DINSPRE JURNALISMUL CULTURAL 
Ce facem noi !
O REVISTA ca DOVADA SCHIMBARILOR impuse de istoria lumii care influenteaza evolutia limbii.
Este clipa noastra, a celor vii, spre consemnarea stadiului modificarilor în exprimare - scriere - comportament - aspiratii. Cred ca si zbaterea unui organism viu (care este limba unui neam) nevoit sa lupte pentru ,,limba veche si-nteleapta” subminata din ce in ce mai serios de imprumuturi lingvistice sau tehnice.
Acum 100 de ani, Tudor Pamfile consemna (in cartile si revistele sale) ,,firisoare de aur” din folclorul care nicicum n-ar disparea... dar nu mai este acelasi.
Procesul de modernizare de atunci, globalizarea de astazi impun alte moduri de comunicare deci si alte instrumente lingvistice: o limba din ce in ce mai impusa de conditiile politico - economice, deci, alterata, tehnicizata, foarte sigur alta decat acum un secol, in viitor previzibil alta decat cea de azi! Efortul nostru, poate, nu va fi doar arhiva intr-un ,,joc” al grupului unic de limbi in circulatie.
Meridianul Cultural Romanesc e astazi o oglinda a momentului romanesc intr-un timp al prefacerilor, al creatorilor crescuti eminescian, intr-o societate caragialiana cu aspiratie blagiana in exprimare personala. Talente ale unei culturi romanesti contemporane.
Ce speram:
O revista mai altfel, mai vie (venind din multiculturalitate), cu prezente din toata lumea deci dintre granitele limbii romane. Se observa rolul scazut astazi al Academiei Romane (acum un secol incuraja consemnarea folclorului si infiinta colectia din vieata poporului roman) care nu mai e un for pentru zecile de publicatii si nicidecum pentru miile de ,,lucratori” pe internetul care devine cumplit instrument de modificare. Daca lumea va fi alta, cum sa nu fie si limba de comunicare altceva?
Vom salva si noi ,,firisoare de aur”?
Deschidem, deci, un nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA.
Dumitru V. MARIN


[ add comment ] ( 14 views )
FE - MART ! 
Pentru cine nu stie: ingrozit ca vine cea mai friguroasa luna a anului, un tigan gaseste de cuviinta sa fie mai optimist: martie e luna de primavara mai calduroasa, deci sa nadajduiasca toti ca poate luna iernii depline, odinioara cu zapezi, vifore, greutati... deci, fe... mart! Sperante de odinioara.
Februarie 2015 este, pana azi, blanda si cu temperaturi pozitive. Cam vantoasa dar... linistita. Drept care, in primele zile tractoarele au iesit la arat si s-a mai inviorat atmosfera de munca. Oricum, ce-o fi... tot noi vom trece si de asta! Prin urmare, sa schitam... ceva sperante!
In agricultura sunt mari intarzieri la araturile de toamna, datorita conditiilor grele din 2014 si la insamantatul paioaselor. Cum, daca mamaliga nu e, nimic nu e... Fie painea cat de rea, dar sa fie! Cat se poate, dar, pe deal romanul ara, ca de toamna! Multi spera in subventiile statului, din nou, pentru ca n-au avut de unde (preturi mici) sa puna ban peste ban, sau ceva de-o parte! Si trebuie tot complexul de lucrari, samanta, ingrasamintele si... tot asa! Pana la urma, aceasta, agricultura este principala ramura de productie romaneasca!
Tot la acest inceput e vacanta intersemestriala a elevilor. Cine o tot fi reformand invatamantul romanesc, tare si-a batut joc de el. Luna cea mai buna pentru efort intelectual e cu vacanta, elevi, profesori, se pitesc pe la vreo caldura, undeva, cu ochii in televizor. Ajunsi niste functionari, cei din invatamant nu prea au grija de elevi (cercuri, actiuni sportive etc.) si de aceea nici respectul pentru ei nu-i da afara din casa. Daca n-ai si altceva pentru copii, n-ai de unde sa colectezi autoritate, recunostinta: nu faci, nu ai!
Sa nu credeti cumva ca doar pe ici pe colo e asa. Sunt tot felul de postari pe retele de socializare si ca model, cetateanul - profesor devine un oarecare si, atat!
Sport... care ? E asa de putina miscare fizica romaneasca, ceva de groaza! Fotbalul romanesc nu mai exista nici pe ecran, nici in realitate. N-ar fi fost niciodata de anticipat o asemenea situatie?!
Politica..., da, exista, mai pe toate posturile, ca daca lipseste ,,ea”, sunt pitipoance goale! Cand aflam cat s-a furat din averea tarii, ne ingrozim, chiar ne ingrozim! Ministrii si politicienii fug cu milioanele furate!
O pata de culoare e Elena Udrea! Dezvaluirile ei sunt socante (dar termenul e prea necuprinzator!). Din pacate, multe zile pana s-o termine astia, nu mai are! Chiar trebuie sa ne para rau!
Razboiul din Ucraina, desi pare sa nu ne intereseze, e aproape de Romania, iar batalia dintre rusi si vestici a generat un camp de experiente militare grozav de periculoase. Inarmarile care se preconizeaza vor saraci si mai tare Tara romaneasca. Si cand noi abia am scapat de randuri si randuri... de alegeri! Razboiul de acolo, ca si Cernobalul, poate aprinde o palalaie uriasa pana in Carpati!
NOI, adica cei din jurul ziarului Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau, reusim, sper, inca o performanta. Sa trimitem lumii intregi deschiderea unui front de lupta pentru Limba Romana, dinspre journalism, adica revista MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC care sa apara in pragul primaverii, de Martisor. Avem cam ce ne trebuie pentru aceasta performanta! Nu zicem hop, inainte de a sari santul, asa ca asteptam spre publicare orice credeti ca se nimereste pentru o revista serioasa si valoroasa. Aveti adresa noastra de e-mail, dovediti ca aveti si talent, prin urmare, veti ocupa spatiul in M.C.R.!
Sufletul nostru romanesc, de oriunde in lume, in M.C.R.![ add comment ] ( 12 views )

<<First <Back | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | Next> Last>>