SEMNALE pentru valoare! 
Cu cateva zile in urma am vazut “Orizonturi” nr. 17/martie 2009. Prietenul nostru Vasile Cozma, de la Chircesti, mai da o dovada a muncii sale de calitate: Revista elevilor cu semnaturi si de academicieni!

“Monumente in piatra si bronz din comuna Miclesti” pe 4 pagini e un mod laudabil de a aseza pietre in calea uitarii si a... rautatii!
Programul zilelor “Ion Creanga” si publicarea de valoroase creatii ale poetilor vasluieni, sau destule adnotari de actualitate, fac revista Orizonturi, absolut interesanta.
Stimate coleg Vasile Cozma primeste te rog imbratisarea mea de suflet!
Sa nu cumva sa te lasi!

[ add comment ] ( 156 views )
Radacinile Continuitatii 
Prieten de peste 30 de ani, Stefan Boboc de la Pungesti de loc, reface vechiul si publica noul roman “RADACINILE CONTINUITATII” (editura Pim, Iasi, 2008, 294 pagini).

Mi-a facut o mare placere sa-l revad, la Iasi, cu ocazia Congresului International de Istorie a Presei. Arata bine, dar mult mai bine arata volumul prefatat de prof. Dan Ravaru care-i observa caracterul memorialistic, cu elemente de Saga si Bildungsroman dar care, sigur, “reprezinta in totalitatea sa taranimea de pe Valea Racovei”.
Desi nu i-am recitit cartea, nu ma pot impiedica sa va rog, sa va indemn sa gasiti aceasta carte izvorata de la pamantul nostru cel spre fiinta si tare bucuros ca Fanica al meu si al nostru SCRIE, adica FACE si lasa si altora nume bun, frumos si drag.
Stefan Boboc-Pungesteanu mai are multe de scris!

[ add comment ] ( 9 views )
Lumea noastra, incotro? 

Chiar daca timpul nostru pentru meditatie e prea putin, cartea lui Alejandro Bullon mi se pare mai actuala decat oricand pentru ca prea avem sinucigasi, prea avem tot felul de derbedei, prea fugim de biserica si prea avem multe necazuri.
O prea ”cu folos zabava” cititul acesteia ne-ar scuti de multe intrebari inutile si de destule neplaceri.

[ add comment ] ( 10 views )
180 de ani de ISTORIA PRESEI 
Am prezentat judetul Vaslui, si pe mine, in Congresul International de Istorie a Presei, de la Iasi, intre 2-4 aprilie curent. Bine spre foarte bine! Au comunicat, in afara de oficialitati, 93 de cercetatori din 5 tari, din 27 centre universitare si din mai toate judetele tarii. ”Companie”extrem de valoroasa care m-a reconfortat si pentru care m-am simtit onorat. .
La sectiunea I ”ISTORIA PRESEI“ am expus al 5-lea dintre cei 58 argumentand existenta Curentului cultural-informational in dezvoltarea istorico-sociala a judetului Vaslui, am integrat MERIDIANUL si intregul grup de presa in istoria presei locale si nationale si am marcat apropiata aniversare de 140 de ani de presa locala, in contextul celor 180 de ani de istoria presei nationale.
Se considera cei 180 de ani de la aparitia Curierului romanesc la Bucuresti (8 aprilie 1829) scos de Heliade Radulescu si respectiv, Albina romaneasca, Iasi, 1 iunie acelasi an (cu caractere kirilice).Cu aceasta ocazie Asociatia Romana de istorie a presei, cu sediul la Cluj, a hotarat sa realizeze Dictionarul presei din Romania (unde vom avea 5 mentiuni) si Tratatul de Istorie a Presei. Sub egida aceleeasi Asociatii se va continua Revista Romana de istoria presei, ajunsa la anul III, nr.1/2009 (5 numere), editata la Constanta de Aurelia Lapusanu.

Sufletul acestei manifestari a fost prof. univ. Marian Petcu de la Universitatea Bucuresti, redactor sef, sprijinit de prof. dr. Ilie Rad presedintele Asociatiei.
Orice participant intr-un asemenea Congres simte imediat daca a facut ceva bun sau nu. Si dincolo de materialele de presa realizate (nu puteam pierde ocazia, nu?) am constatat pe loc buna primire a comunicarii ”Meridianul, fila din istoria presei vasluiene si nationale" aspect al presei de provincie ca miza importanta pentru istoricii de pretutindeni.
Am insistat asupra acestor elemente pentru a sugera dimensiunea de exceptie a Congresului (si cei din Austria si cei din Olanda au vorbit despre presa romaneasca si receptarea ei acolo!) cu dezvaluiri dintre cele mai interesante legate, pana la urma de istoria romanilor in Europa si amprenta culturala ce razbate in presa altor natiuni.
Martori la ce minunatii relateaza presa scrisa si mass-media despre romanii de peste granita, mi s-a parut necesar sa accentuam diversitatea si creativitatea noastra, a tuturor chiar, si in cadrul localismului cultural-informational (in forma de avant semnalata). Simtim o “lume” asezata cu radacini onorante si manifestari de premiat, nu de blamat. Cei de la Chisinau mi s-au parut mult mai stresati si obijduiti (iata-i rasculati !), cei din Bulgaria descurajati, cei din Ucraina neglijati si discriminati, nota in care constiinta valorilor noastre actuale si aportul la civilizatia lumii nu sunt de neglijat.
Am avut momente de mandrie si... incredere in noi si ai nostri.
Am credinta ca alergatura aceasta pentru pastrarea ”bucatii” din sufletul nostru merita efortul chiar daca e greu, foarte greu.
Congresul International de Istorie a Presei a insemnat un pic de ne-moarte a spiritualitatii vasluiene in context istorico-social-cultural-informational, absolut necesar a fi exprimata.
Facem si noi ce putem, sa nu ne reproseze inimile noastre. Si nici cei care vor veni.

[ add comment ] ( 8 views )
VASILE PAVAL, PRIMAR 
Caisii au inforit repede si prea frumos in aceasta primavara. Strazile din dimprejurul Primariei au capatat haina asfaltica noua, noua! Spre marea bucurie nu numai a locuitorilor de pe strazile D. Gherea, Frunzelor, Racovita, S. Haret s.a. ci a tuturor locuitorilor din municipiu.
Adaugand ca si parcurile ori parculetele (cum e cel de pe Frunzelor colt cu Dobrogeanu Gherea) au capatat “haine” si flori noi, ba chiar arbori ornamentali si... mai ales satisfactia de a-i vedea activi, pe maturatorii de strada, mi se pare o normalitate sa spun ca ing. Vasile Paval e PRIMAR.
Primar cum trebuie!
P.S. Sa n-aveti vreo grija ca-l voi lauda cand greseste.
Acum e bun si ma bucur pentru el, dar mai ales pentru noi toti.


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>