AN XIII 

Pentru cine nu stie, un an de aparitie in presa e cel calendaristic, chiar daca a aparut o luna sau o saptamana.
Am considerat an I al aparitiei 1996 si, desi, au aparut cateva numere si in 1997, am trecut anul II, pe 2000, cand MERIDIANUL si-a facut re-aparitia, incepand cu Buna Vestire, 22 - 25 martie. Anul 2011 este al 13-lea de aparitie a acestui saptamanal, fost bisaptamanal si cotidian.
In toti acesti ani, principalul sau merit este acela de document SCRIS, cronica si martor la principalele evenimente ale timpului reflectate mai amplu in TV.V. sau Unison Radio. A fost si este AXA stabila in cadrul Curentului Cultural - Informational din judetul Vaslui de dupa Revolutie.
Ziarul acesta cu circa 1000 de cititori stabili (de ani buni) a publicat tot ce a fost valoros, ba, si nevaloros in cadrul localismului creator din arealul mentionat, incepand cu academicienii Eugen Simion, Mihai Cimpoi, mari oameni de cultura, cercetatori, inventatori etc., ca prof. dr. Mihai Miron, Alexandru Mironov, Sergiu Andon s.a., din judet incepand cu dr. ing. Avram D. Tudosie, prof. dr. Theodor Codreanu, multi alti profesori si cercetatori cu doctorate, ca sa nu ne "racim" condeiul cu politicieni.
Pagina culturala mentinuta tot atatia ani (si prin osardia poetului Val Andreescu) a insemnat "cartografierea" oricarui aspect creativ cultural si incurajarea celor aproximativ 150 de autori cu realizari de peste 300 de volume (si alte vreo 63 de publicatii locale).
Ziarul acesta reprezinta si Uniunea Ziaristilor Profesionisti, care i-a conferit locul I pe tara, doi ani consecutiv (saptamanale), reprezentat in judet de un filolog si etnograf, doctor in stiinte, care, la randul lui a atras colaboratori de mare valoare ca, prof. dr. Nicolae Ionescu, teatrologul Theodor Pracsiu, {tefan Boboc Pungesteanu, poetul Lucian Vasiliu s.a., s.a.
In paginile sale au consemnat cate ceva (de la zero la infinit) multi ziaristi adevarati dar si nulitati in domeniu, care si-au incercat norocul. Poeti ca Mihai Apostu, Adina Huiban, Simion Bogdanescu, Val Andreescu vor tot ramane in istoria culturala a locului.
Sa tot fie peste 500, incepand din 1990 incoace, deci, si la TV.V. ori Unison Radio.
L-am rugat pe Gelu Bichinet sa cerceteze daca a mai existat vreodata pe aici alta publicatie cu acest nume. Mi-a comunicat ca doar la Craiova (1934), la Timisoara (din 2000), la Bucuresti (adica, cel cu care am impartit anii 1996 - 1997, condus de Ion Marin) si Meridianul romanesc (in strainatate) ar mai fi.
Desigur, ca aflarea unui nume potrivit nu e un cine stie ce merit (desi, niste jigodii de balegar spun ca foita lor ar fi fondata in 1910 … ce infractori … !, cand neam de neamul lor nu exista !) Dar nu lipseste meritul de a fi cel mai longeviv saptamanal din istoria presei moldovene ! Consemnat si in Dictionarul presei romanesti din toate timpurile.
Un mare camiloi politic din judet zicea ca aniversam 20 de ani TV.V. sa ne dam mari, asa ca nici cu 13 ani la ziar n-am avea motive de mandrie. Raspuns: Cand cineva vrea cu buna stiinta sa ramana analfabet sau nestiutor, nu-si merita titlu de reprezentant al neamului nostru.
MERIDIANUL, ca si TV.V. (20 !) ca si Unison Radio (acusi, 18, respectiv 17 ani de la infiintare) au fost si raman principalele unitati media si de presa care au ilustrat MEDIUL SI MOMENTUL devenirii unui esantion romanesc intr-o secunda a istoriei !


[ add comment ] ( 31 views )
TOTUSI, 20 - TV.V. 


Astazi, de Ajun, la ora 7:00 s-au implinit exact 20 de ani de la PRIMA EMISIUNE TV locala in Vaslui - in judet si in Moldova. Pentru cine n-are nimic sfant, sau nu-i ajunge mintea la evenimentele importante (ce mai e Revolutia azi … ?) sau cocheteaza cu jigodismul, ar fi intrebarea "ei, si ce ?!" pentru cine vede cat e de greu sa faci ceva cu totul deosebit, ramane de-a mirarea, iar cine ia aminte si cugeta, nu poate gandi decat … "bravo lor !"
Din cauza ca fiecare numar de ziar are viata lui (ca si fiecare carte), amintesc data inceputului, 5 decembrie 1990, prima emisiune (doar in 3 saptamani), pe 24 decembrie 1990, Licenta de emisie 001/ CNA, si, urmeaza acele momente stralucitoare, ca briliantele in parul frumoasei. Martora la tot felul de evenimente, majore sau minore, cu oameni in sufletul carora au incaput toate ale lumii, televiziunea locala ca INSTITUTIE a avut un rol multiplu si mai ales de ilustratie vie si imediata a Curentului Cultural - Informational vasluian. Aproape nici unul dintre cei peste 150 de autori (cu peste 300 de carti), niciuna dintre cele peste 60 de publicatii locale n-a lipsit, ca semnal, din pagina de cultura a Meridianului sau TV.V., sau Unison …
Probabil, pana la aparitia cartii 20/ TV Vaslui, Romania - Europa n-o sa mai zic nimic, nici macar de TVV.RO, care misca realitatea locului in toata lumea.
Cartea de mai sus va completa tetralogia despre viata cultural - informationala si nu numai, a acestor locuri, care au infatisat frumosul si normalul dimprejurul nostru spre deosebire de oribilul care se transmite azi pe posturile centrale cu vasluieni violatori, hoti, detracati: NOI CEI DE LA ROATE putem fi mandri ca nici pentru arginti, nici pentru sarmale, covrigi sau alte pomeni n-am injosit imaginea conjudetenilor. Mai mult:
- Am purtat cu demnitate si inteligenta imaginea pozitiva in 17 tari si cu Romania 18. Editorialele, cartile sunt … de la fata locului, ca sa folosim alor nostri, nu sa fim laudarosi.
- Din Tara Romaneasca am prezentat valorile ei pe micul ecran, in ziar, la radio. Din cateva zeci de orase (aproape 60) si localitati am fost pe faza, ca si din Chisinaul cel framantat de comunism.
- In 20 de ani am filmat, transmis, comentat din 321 localitati ale judetului cu eroi principali primari sau cei din urma necajiti …
- Desigur, am facut tot ce am putut omeneste pentru cei de aici.
- Am realizat o SCOALA DE PRESA, de-a lungul acestui timp cu cel putin 500 de cursanti si aproape tot ce-i presar in judet a trecut pe la noi. Avem premianti (vedeti Striblea ce destept e, Parvoiu, Ursu etc.) dar si destui repetenti sau rebuturi umane.
Dar NOI am inceput si ne mandrim sa putem continua.
Despre calitatea si competenta noastra au scris presedinti de stat, jurnalisti avizati ori mai personalitati romanesti si straine.
La aniversare pomenim de realizari: cred ca o mare biruinta este valorificarea materiei cenusii de pe aceste locuri, chiar daca acum produce mai mult in multe alte parti ale lumii.
Acum 20 de ani a inceput o productie spirituala, localism creator unic. Cei care vin, daca au minte, vor folosi ce-am semanat noi. Daca n-au, nu-si vor pretui mama, tatal, familia, n-au sa tina cont nici de istoria locala, nici de cea nationala, se vor abrutiza si vor "consuma" violenta, sex si covrigul zilnic !
Sa speram ca nu apucam manipularea psihica si nici alte rautati ale lumii coapte in laboratoarele stapanitorilor cu banul si nu cu sabia.

Si, dupa 20 de ani, va dorim tuturor sanatate presarata cu fericire, nu numai la anul ci si La Multi Ani !



[ add comment ] ( 37 views )
140 … 135 … 120 … 20 … 
Anul 2010 este aniversativ pentru presa vasluiana. Daca la nivel national sunt 181 de ani de la aparitia primului ziar romanesc al lui Ion Heliade Radulescu - Curierul Romanesc (aprilie 1829), Barladul deschide istoria presei locale cu Semanatorul (septembrie 1870), un ziar cu o echipa trasnet si un program absolut actual si astazi. Al doilea ziar e la Husi, in 1873.
Primul ziar la Vaslui a fost Albina Vasluiului, in iunie 1875, deci au trecut deja 135 de ani (a incetat sa apara in decembrie).
Presa, ca aparitie, consemna de fapt maturitatea social - culturala si chiar spirituala pentru un tinut sau o localitate. Au mai aparut, pana la 1900: Vocea Racovei (1878), Rezistenta, Hygiena, Monitorul …, Vasluiul (1886), Trompeta Racovei (1888), Liga culturala, Vasluiul, Muncitorul, Speranta. Desi, niciunul nu s-a impus in plan national, mentiunile de fata sunt, macar, beneficiu de inventar.
120: In acest an s-au putut aniversa doua decenii peste centenarul Liceului "Mihail Kogalniceanu" din Vaslui. Monografia acestui liceu am realizat-o acum 20 de ani, dar a trece ne-mentionata aceasta prestigioasa unitate de creare a spiritelor alese, la o varsta rotunda, mi se pare a renunta la ce tinem noi mai mult: TRADITIA. E regretabil ca din ratiuni pe care nu le cunoastem, conducerea Liceului "Mihail Kogalniceanu" n-a initiat sau realizat nimic in aceasta directie !
Apropo: Festivalul obiceiurilor traditionale se va desfasura duminica, 19 decembrie 2010, a 29-a editie, considerata de organizatori. Tin sa adaug si aici: in decembrie 1971, impreuna cu presedintele de atunci, Augustin Chiper, am organizat o selectie, adevarat festival (aprox. 30 de comune) la Vaslui, in urma inregistrarii formatiilor rezultand cartea lui Vasile Adascalitei, Teatrul popular din judetul Vaslui (1971), dar, important, cu Valaretul de la Voinesti am "evoluat" in Bucuresti la Muzeul Satului, 10 zile, in prezenta primului ministru Manea Manescu si a multor ambasadori din intreaga lume.
Cat mai e, astazi, la Voinesti … se poate vedea !
20: Sarbatoarea noastra cea mai scumpa: TV.V.- 20. Pentru ca fiecare ziar are viata lui, reamintesc: pe 5 decembrie 1990 s-au reunit cei 12, pe 24 s-a realizat prima emisiune (in eter) intr-un entuziasm unic. Ar trebui sa spunem ca, efectiv, am inceput sa lucram la caseta zero de pe 18 decembrie si am terminat-o pe 23, in jurul orei 2 noaptea; dupa aia, fuga la releu, la Caprioara, de langa Barlad.
Amintim ca, speram in realizarea cartii consacrate acestui eveniment unic din istoria recenta a Vasluiului sub titlul 20/ TV. Vaslui, Romania - Europa si va invitam sa ne trimiteti cat mai repede materiale despre rolul sau in cadrul Curentului Cultural - Informational.
Despre rolul dinamizator al TV.V., putem scrie multe carti; AFIRMAREA intr-o perioada de mare cuprindere (1991 - 1993) a 1/3 din teritoriul national si Republica Moldova, cu 14 relee si 7 milioane de potentiali telespectatori. VARFUL, AUTORITATEA, aprox. pana in 2007 si DECLINUL oarecum firesc, in conditiile de criza economica nationala si mondiala.
Numarul mare de autori, de carti, ore, reportaje etc., etc. sustin autoritatea acestui post TV in devenirea societatii romanesti. Martor al transformarilor sociale, Grupul de Presa - TV.V - Unison - Meridianul a fost in acelasi timp un catalizator pentru descatusarea energiilor creative in comunitatea vasluiana.


[ add comment ] ( 26 views )
SARBATORI, SARBATORITI … si tampiti ! 
Decembrie trebuie sa fie … agitatie. Normala, legala si necesara, "miscarea" mai accelerata a lunii, determinata de momentul invatamantului - elevii si studentii determinand gesturile majore - si ceva mai putin a sarbatorilor de iarna. Ar fi cumplit (de rau) sa nu fim, diferiti si sa nu existe fie si temporare revigorari.
Sf. Nicolae ca data startului se respecta de cativa ani, cu toate ca in comert, luna cadourilor a inceput din noiembrie. Sub semnul culturii am vazut sambata, 4 decembrie la Barlad, o manifestare de inalta cultura, organizata de Fundatia "Clara Constantinescu", de fapt de primarul insusi care nu s-a facut deloc de rusine nici prin expozitia de pictura, nici prin evolutia a doua gratioase interprete de muzica culta, nici prin ce-a spus … Ii doresc primarului Titi Constantinescu sa fie sanatos si sa mai faca …
Tot sambata, pe o ploaie ca lumea, Academia Barladeana a lansat un pusti cu volumul "Slove" si a discutat alte carti si autori, fapt intru totul notabil in meritul prof. Elena Monu si prof. Serghei Colosenco, cel care ne-a inmanat si revista, nr. 4. Pentru cat si cu ce reusesc oamenii acestia, e chiar impresionant !
Aniversare e si pentru TV Vaslui, care pe 5 decembrie a implinit 20 de ani de la infiintare. Am vorbit despre asta si despre carti la Academie. Receptivitatea asistentei mi s-a parut pe masura intelectualilor barladeni prezenti acolo.
Negrestii a fost in fruntea calitatii prin ciclul de manifestari din cadrul Grupului {colar "Nicolae Iorga". Sarbatoare adevarata "sub ochii" marelui istoric Nicolae Iorga si a unor invitati de marca din judet si de la Iasi. Directoarea Doinita Mihai conduce un colectiv excelent, cu realizari didactico - sociale rare. Puteti banui ca aproape un sfert din populatia judetului isi trimite copiii la acest grup scolar ?
Ca profesori si elevi au umblat in lume prin programe accesate cum nici nu visati ? Ca este o atmosfera de lucru … si competitie !
La Simpozion am evocat si activitatea TV.V. + ale celorlalte mijloace de presa, radio si ziarul. Cativa participanti au adus completari legate de autoritatea acestora si de liderul lor.
Sarbatoare a fost si la Casa Corpului Didactic, organizata de directoarea Gica Ursanu si ai ei, in care au fost poftiti cei de la Scoala de Muzica Barlad, in frunte cu prof. Mihai Manciu si interpreta la flaut, prof. Mihaela Manciu.
Astea ar fi … inceputul.
Dar, la sarbatori sunt si betivi, retardati si tampiti.
La sarbatoarea fotbalului care ar fi trebuit sa fie partida FC Vaslui - Rapid, am auzit de incidentele provocate in oras. Dar eu insumi am vazut un gandac de balegar cu pretentii de ziarist strigand tot felul de mascari in tribune, uitandu-si rolul si … scrisul. Sa ma mai mir ce violenta verbala e in tribune, ce pornografie ?
Si pe strada e jale. Se striga iresponsabil, murdar, neomenesc. Bietii oameni se fac a nu auzi, ca derbedeii devin violenti ! Ar fi bine ca politia sa extinda "focuri de artificii" si la retardatii care chiar ar da foc orasului apreciind incorect ideea de libertate ! Acum, de sarbatori, cu sau fara plante etnobotanice, multi dobitoci se cred stapanii lumii !
Gandind pozitiv: sarbatori, ne trebuiesc, sarbatoritii - dupa putinte, pentru ca orice costa, pana si cei cu mintea mai slaba ne-ar trebui. Dar nu idioti de tot pentru ca moartea desteptului e in mana prostului …
In acest decembrie noi vom sarbatori liderul de presa de la Revolutie incoace, adica TV Vaslui. 20 de ani e putin?


[ add comment ] ( 20 views )
TV Vaslui - 20 si Curentul Cultural - Informational vasluian (IV) 

TV.V. inregistreaza in prezent un RECUL, ca si toate statiile locale din tara, marcandu-se astfel inceputul disparitiei statiilor locale. Vestul nu mai are asa ceva.
CAUZE:
- Inmultirea statiilor locale, chiar neprofesioniste, dar multe.
- Multitudinea televiziunilor centrale. Pe telecablu 20 - 100 posturi. Efect - scaderea interesului localnicilor pentru faptul local adesea lipsit de spectaculozitate si redat in limite obisnuite.
- Criza economica nationala + falimentele locale.
- Micsorarea numarului de partide, coroborat cu scaderea puternica a interesului pentru politica.
- Profesionalizarea lucratorilor in mass-media centrala care deplaseaza interesul spre acestia in raport cu relatiile, nu intotdeauna antrenante, ale autohtonilor, majoritatea slab platiti + dezinteresati.
- Lucraturile si dusmaniile locale, rutinarea sunt din ce in ce mai evidente.
- Scaderea apetitului pentru informatie, in special pentru cea locala. E cam la fel pretutindeni.
- Imposibilitatea unor investitii in aparatura si in pregatirea de profesionisti. Arie redusa de publicitate.
- Dislocuirea emisiilor din eter de catre cele pe antene satelit sau telecablu: ieftine si cu posibilitati de … telecomanda ! Miile de "farfurii" de 60 cm diametru cu un receiver performant, la fereastra, si gratuit, au sugrumat interesul pentru emisia in eter.
Ar fi de asteptat ca televiziunile locale sa dispara cu totul datorita concurentei cu cele nationale (tehnic, variabilitate continutistic, chiar de nisa), antenelor satelit individuale (si) foarte numeroase si telecablul (cat va mai exista). Pericolul cel mai mare care vine este "televiziunea pe celular", receptia pe aparate mini, la purtator, ceva mai mult decat terminalul 3D, pentru ca receptia pe computer deja nu mai prezinta pro-blema.
La aniversarea de 20 de ani, Grupul de Presa Cvintet Te-Ra isi adjudeca MERITELE cele mai mari intr-o ierarhie a celor mai importante contributii la propasirea vietii social - economice si mai ales cultural - stiintifice, cel putin in urmatoarele domenii: - Deschizator de drumuri in mass-media. Intaietatea prin TV.V., Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad, Meridianul.
- {coala de presa, neoficiala dar riguros reala.
- Sprijinirea Festivalului National al Umorului "Constantin Tanase", ca activitate cultural - emblematica pentru judetul Vaslui in raport cu TARA.
- Acte culturale notabile: Festivalul Break dance, infiintarea Asociatiei Creatorilor Vasluieni, Festivalul obiceiurilor, sarbatori (aniversari locale) ale mijloacelor de presa cu public extrem de numeros, exemplu, in 2005 - 25 000 cetateni au sarbatorit Vocea Vasluiului, respectiv Unison Radio, lansari de carti.
- Sprijinirea campaniilor electorale (presedinti, deputati, senatori, parlamentari)
- "Jandarm" pentru politica locala si administratie ca spirit critic viu al comunitatii.
- Educatie civica, inclusiv in campanii electorale din 1990 pana in prezent.
- Reprezentativitate in organizatiile nationale in Media, presa, politica.
- Activitate in cadrul Uniunii Ziaristilor Profesionisti - Filiala Vaslui are un membru in comitetul Director, pe presedintele filialei.
- Ilustrarea fenomenului cultural - editorial prin semnalarea aparitiilor si incurajarea autorilor.
- Autoritatea media recunoscuta in plan extern, dovezi fiind colaborarea cu BBC, Deutsche Welle, Vocea Americii, Televiziunea Catalan din Chisinau, pe care le-am preluat direct.
- Distribuirea de ajutoare umanitare prin intermediul mijloacelor de presa pentru diverse categorii de cetateni ajungandu-se intr-un singur an (2007) la 16 000 de localnici care s-au bucurat de acestea.
- Emanatie a Curentului Cultural - Informational, mai mult, INVERS: mijloacele de presa ale grupului au fost promotori permanenti ai acestuia.


[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | Next> Last>>