MERIDIANUL XI - Chiar asa ? 
Am afirmat ca principalul producator si sustinator al CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL ivit la cumpana dintre ani, secole si milenii, adica in preajma lui 2000 a fost si ramane Grupul de presa CVINTET TE-RA si implicit ziarul MERIDIANUL care a trecut cu fruntea sus in anul XI de aparitie.
Comentarii:
De la Monitorul ca mai serios, si cu oarecari merite, telefonic:
“Chiar poate fi adevarat ce-ati scris ! Ba chiar este. Dar nu trebuiau mai multi ziaristi locali printre valorile momentului ?” Adevarul ca Vremea noua, tot cu gandacii de balegar vechi, tace. Nici pe editia noastra electonica nu apare nimic. Dupa falimentele in serie si echipa de santajisti, ce-ar putea zice ? Obiectiv, cu problemele interne pe care le are, ramane rezervat ! Nu l-am gasit pe dr. Teodorescu, ocupat cu politica.
Din cenaclurile literare: la lansarea cartilor lui Val Andreescu, miercuri, 25.03: am citit textul comunicarii si mai toti au fost de acord. Ba, Val Andreescu, Marina Costea s.a. au afirmat ca fara imboldurile si autoritatea jurnalistica, stiintifica si sociala de la noi n-ar fi ajuns niciodata oameni de condei valorosi. Directorul Bibliotecii Judetene, prof. Gelu Bichinet a considerat comunicarea "scanare riguroasa a exploziei cultural-informationale de la Revolutie (1990) incoace. In aceasta perioada foarte framantata cand tot ce se rostea la televiziune (mai ales la TV.V. si Unison) avea statut de lege iar mesajele din presa cantareau enorm in orientarea fenomenului social-cultural-stiintific”.
Dintre "altii" : prof. dr ing. Avram Tudosie: "Ati surprins foarte corect si interesant atat rolul Dvs. cat si al Curentului cultural-informational in care m-ati inclus prin operele mele. E prima lucrare de sinteza pe aceasta tema pe care o cunosc, se vede gena ta de scriitor !" Lucian Onciu, director la Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui: "Nu se poate exclude contributia hotaratoare a TV.V. + Unison Radio + Meridianul, cum nu se poate infirma ceva din consideratiile prof. dr. D.V. Marin. Eu, ca martor si actant, confirm excelenta conlucrare cu acest Grup de presa si cu directorul sau ! Curentul cultural-informational vasluian e o certitudine si speram sa continue..."
Ilustrarea aprecierilor poate continua... ca dovada a existentei acestei miscari social cultural-informationale in plina dezvoltare ! Cartea TVV 15... explozia... e alta secventa demonstrativa...
Desigur, se pot, destui, intreba: de ce in frunte TV.V., de ce Marin, de ce Meridianul ? Din cei 12 care am cutezat sa visam pe 5 decembrie 1990, la post TV in Vaslui am ramas singurul. Din peste 500 care au cochetat cu "meseria" ori au ajuns jurnalisti, cu reputatie, doar cativa sunt aici, la roate, la haiala, la presiune, la lipsuri si la munca.
Un profesor pensionar, fost coleg cu mine, m-a intrebat ironic ieri: chiar ati creat si condus un curent cultural ? L-am intrebat ce-a mai scris si a raspuns ca a ramas doar cu 2 carti (manuale) de atunci de dupa 1989... Pai, Gigi, tu nu esti tot un spirit din acest CURENT ? La intamplare, un cetatean de pe strada, dupa salut imi raspunde sincer: "nu prea stiu ce e ala dar, sigur, daca sunteti si Dvs. acolo, e treaba serioasa !"
Ca un fel de concluzie:
Explozia CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL este o realitate care ne bucura pe toti, pentru ca in vremurile astea neprielnice "parlitii" din judetul Vaslui fac ceva mai presus de varsta, conditiile si timpul lor, dar nu si de talentul lor.
Sa dam nume (-s destule !) opere (nu toate de valoare dar toate-s autodepasiri ale autorilor) cenacluri (chiar sunt multe si marunte), institutii ? (care ar fi trebuit... s.a.m.d.) sau sa spunem clar: MERIDIANUL a adunat aproape toate numele mari, din judet, la creatie si productie, in ajutorul TV. Vaslui, Unison Radio Vaslui si Unison Radio Barlad, a mobilizat si... n-a criticat cultura. Am vazut ca toti creatorii locali au vrut, chiar daca n-au stiut, si atat au putut. Adica vorba lui I.H. Radulescu (180 de ani de la aparitia Curierului romanesc): "Faceti si nu stricati..."
Si aceasta ar fi partea scrisa (de noi sau altii) dar din munca reala cateva nume trebuiesc evidentiate: prof. Dan Magureanu (2 decenii director la Liceul de constructii "Ion Mincu"), prof. de matematica Romel Vicol (16 ani director la Liceul "{tefan Procopiu"), prof. matematica Jenica Durchi, Liceul "Mihai Eminescu" Barlad, prof. chimie Vasile Bahrim, etern adjunct la "Emil Racovita" si o armata (negalonata) de slujitori ai invatamantului (cu educatoarele "facem" an de an Tip-Top !)... Acestia sunt oamenii care au sprijinit constant aceasta miscare cultural-informationala ! Ca si Emil Rascanu, de 3 decenii director la Casa de cultura Vaslui sau Virgil Giusca de la Barlad.
In anul XI Meridianul, fara a fi revista culturala, fara a fi cotidian ESTE ilustrarea (grafica) scrisa si mai ales sintetica ba chiar si reprezentativa a tot ce s-a difuzat in TV.V. (Televiziunea Vaslui) ca imagine, sunet, emotie autentica sau prin posturile Unison ca eveniment imediat, cald, folositor... cu detasarea unui timp pentru deconectare.
Pana si noi ne-am autodepasit: Scripta manent !

[ add comment ] ( 5 views )
SA DAM ANI VIETII si viata anilor ! 
Marturisesc sincer: mi-a placut mult indemnul de mai sus pe care l-am citit pasind in clinica Sanrecom de pe langa E-on Vaslui.
Multe clinici sau microclinici ca aceasta n-am prea vizitat eu, desi mai am dureri, pe ici pe colo... prin punctele esentiale !
Cand vezi, insa, ordine desavarsita (chiar incepand cu gradina) dotare multipla si de ultima generatie, personal medical nu numai cu bunavointa dar si cu pricepere si profesionalism, incepi sa crezi ca te poti "face" sanatos cat mai repede.
Sa dam ani vietii... cu ajutorul acestor cuceriri ale tehnicii medicale, dar mai ales al oamenilor care servesc viata !
Sa dam viata anilor... depinde de noi, de cumpatare, de munca noastra, de vointa noastra. Deci, medici foarte buni, personal asisderea, dotare de exceptie la care sa ne subjugam spre a rezista mai mult intr-o viata activa. Folositoare noua si celor de langa noi.
Poate nu scriam aceste randuri daca n-as fi fost si mai tare impresionat de doctorita Felicia Atanasie, managerul acestei uzine de sanatate. O zi intreaga garzi, solicitari, interventii si... tot proaspata, frumoasa, indatoritoare, primitoare catre sfarsitul innoptat al zilei. Doctor in medicina (unul dintre cei 14 doctori in stiinta din judet), medicul Felicia Atanasie e prezenta la datoria vietii ei: sa dea ani vietii celorlalti si sa-i faca productivi multi ani pe pacienti.
Ma iertati ca prea mi-a placut pentru ca se potriveste si la munca noastra: sa dam...

[ add comment ] ( 6 views )
MERIDIANUL, 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (III) 
Sintetic:
MERIDIANUL poate fi considerat principlalul exponent (scris) al curentului cultural-informational vasluian intr-o unica expansiune la cumpana dintre ani, secole si milenii. De ce? Paginile sale culturale au ilustrat valorile mai rasarite ale momentului. Din lista de 43 periodice editate dupa 1990 (fara Adevarul de Vaslui, Monitorul, Obiectiv, care au dat stiri, uneori, despre cultura, MERIDIANUL cu pagini consacrate) doar cateva sunt de mentionat pentru ceva condeieri de valoare sau realizari artistice ori contributii stiintifice. Sa zicem "Ecouri literare" (An I, 2008), Est expres (I, 2001), Vlastarul (I, 1990), EST(2001) restul sunt revistele liceenilor (sau de la scoli generale) si ale profesorilor ambitiosi. Daca le-am sti si pe celelalte, am putea trage aceeasi concluzie: In saptamanalul nostru a colaborat tot ce a avut mai valoros judetul.
Aceste contributii au fost, de regula, in mare extensie in emisiunile Unison Radio Vaslui sau Barlad, ori la Televiziunea Vaslui. Subiectele de exceptie de la aceste mijloace media au ramas doar prin scurte mentiuni scrise pentru viitorime. Interviuri sau emisiuni in direct cu 6 presedinti de stat (in functie !): Ion Iliescu, Mircea Snegur, Emil Constantinescu, Petru Lucinschi, Traian Basescu si mai ales cu François Mitterand; cu 13 prim-ministri, sute de ministri sau parlamentari, cu Guvernatorul (prefectul) regiunii Lorraine (Franta), ministrii culturii din Turcia sau Republica Moldova si toti politicienii locali, de la prefect la consilieri locali si... mai ales... multimea interlocutorilor de rand, toate acestea, si altele, arata valoarea, profesionalismul si munca intregii echipe.
Scoala de presa "Marin TV" care EXISTA a determinat "prin actiune" afirmarea unor nume noi in toata presa si cultura romaneasca. I-as cita pe Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Catalin Lenta dar si pe Val Andreescu, Sorin Saizu, Cristi Lapa, Catalin Simpetru, Gabi Oprita, Luminita Lazarescu, Mirela Popa, Timona Balmus, Emil Lupu, de ce nu pe Aurina Petrea, Loredana Ciobanu, Romeo Cretu, Teodor Istrate, Mihaela Manu sau Mara si Mircea Popa, Clara Bisoc, Lili Trifu s.a. care au intemeiat si alte elemente mass-media. Multe flori sunt, dar putine rod in lume or sa poarte...
Ceea ce s-a nascut ca reactie la realizarile noastre, tot elemente ale acestui curent cultural-informational sunt ca alte valori cu alte conotatii care imbogatesc dimensiunea manifestarii iscate in cadrul grupului de presa CVINTET TE-RA. Romancierul Daniel Dragomirescu, poetul Mihai Apostu, fratii Corneliu si Gelu Bichinet, mai ales dr. Constantin Teodorescu. Consider ca nume grele, academicieni (Eugen Simion s.a.) si personalitati nationale: Mihai Miron, Valentin Silvestru, Alexandru Mironov, prof. dr. Alexandru Ionescu ( 62 carti), prof. dr. Mihai Ciubotaru s.a. valori ce nu pot fi puse la indoiala. Numele cele mai grele ale momentului, mare mandrie pentru noi, sunt prof. dr. Teodor Codreanu (sustinator si al A.C.V.), Teodor Pracsiu (recunoscut teatrolog si jurnalist), Dan Ravaru (vesnic tanar si proaspat in monografiile catorva comune), Ioan Baban (bun romancier si spirit mereu activ), prof. dr. Dumitru V. Marin (etnolog, monografist, romancier, editorialist etc.), Marin Rotaru (un invatator cu mult mai presus de conditia creatorului), Val Andreescu (exploziv ca jurnalist si poet), Ion Gh. Pricop, Cristian Simionescu, Samson Bogdanescu, Gruia Novac, Dan Grosu - condei sprinten in 3 volume, Maria Cozma (intre timp parizianca) 5 carti, Marina Costea, 6 carti, caricaturistul Nicolae Viziteu, sculptorul Cristian Pintea s.a. s.a. Scripta manent: peste 300 de volume, peste 150 de autori la peste 50 de publicatii, in aproape 20 de ani.
Toti acestia au "poposit" in mijloacele mass-media ale Grupului de presa atat de activ (si controversat, nu ?), si-s statuati in cadrul Curentului cultural informational care, insa, a incurajat arderea etapelor si informatizarea intreprinderilor, institutiilor, scolilor etc. Aproape nu exista unitate sociala fara calculator si alte sisteme informationale - TV, radio si e de apreciat ce a facut Elena Poama pentru Biblioteca Judeteana, “capabila” azi sa fie consultata prin internet !
Relatia cu presa si cultura nationala este simplu de extras: toti cei mentionati, si multi altii, reprezinta ceva in domeniul lor de activitate la nivelul Romaniei si nu numai (prof. Gabriela Cretu este europarlamentar... din Vaslui) pentru ca Fantasia, Mioara Velicu si numeroase formatii artistice, fanfare, dansuri, obiceiuri - au colindat lumea in lung si in lat. Putem fi convinsi ca pe multi i-am facut noi harnici !
In devenirea istorica, dupa zvacnirea grupului creator la Barlad la inceputul secolului al XX-lea (G. Tutoveanu, T. Pamfile, episcopul Iacov Antonovici, G.G. Ursu, Gh. Vrabie etc.), dupa palpairea mai vioaie dintre cele 2 Razboaie Mondiale la Vaslui si Husi (prof. Constantin Capra, ministrul C. Angelescu, acad. Gh. Vranceanu, C-tin Ciuhodaru, Alexandru Mironescu etc.) si cei 50 de ani de lentoare sub comunism, iata in preajma lui 2000 municipiul Vaslui straluceste mult mai puternic prin grupul de intelectuali cu initiativa, ambitie si noroc, realizand ceea ce, cred, va ramane unic in istoria locului, CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL ca expresie a localismului creator, usor integrabil in valorile nationale.

[ add comment ] ( 14 views )
MERIDIANUL 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (II) 
Silaba din istoria social-culturala a judetului Vaslui, MERIDIAN, VASLUI – BARLAD se voia chiar de la reaparitie (22-24 martie 2000), Alt Merididan adica "ziar care "vede"," aude" si reproduce realitatea locului spre corecta informare a populatiei din zona alaturi de TVV si posturile Unison Radio, echidistanta, obiectivitatea, in egala masura comprehensiunea pentru necajitii soartei vor fi emblematice. Al doilea editorial de completare (nr.2, 28-30 martie 2000) exprima dorinta sefului publicatiei ca ziarul sa fie ALTFEL... mai altfel ! de presa, cu prezenta activa si apreciata in comunitate, pana la urma concretizarea angajamentului de pe frontispiciu: "bisaptamanal de opinie si informatie" la zi si pentru toate categoriile de cetateni !
Trebuie sa mentionam ca aceasta publicatie a avut intotdeauna un editorial spre deosebire de alte ziare sau foite locale care incercau sa iasa la concurenta, dar fara cuvantul greu (si rezumativ) al editorialistului. Afirmam ca in fiecare nr. se ofereau pana la 80 de stiri si informatii (volum si sinteza...) in timp ce celelalte aveau 18-40 de stiri, iar Unison Radio Vaslui era principala sursa de informatii prin stirile "la cald" reluate apoi si prelucrate. Extragem subiecte din an I, nr.8: Dialogul surzilor in Consiliul Judetean Vaslui, Disparitia Vascovinului, Promovarea de catre Asociatia Culturala Vasluiana (A.C.V., aproximativ 70 de creatori din judet) a tinerilor artisti plastici ("sunt incantat ca la Vaslui se nasc ghiocei talentati care scot capsoarele creative in lumea artelor cu ajutorul Asociatiei noastre", presedinte D.V. Marin, pag.5), 2 ministri la Vaslui, Corala Fantasia, prima pe tara (la P. Neamt), Actiunea Buldozerul in com. Stefan cel Mare, Vernisaj la Galeriile de arta "N.N. Tonitza" din Barlad, Aparitia drogurilor; rubrici permanente: info Barlad, pagina culturala si... caricaturile lui N. Viziteu, un caricaturist de valoare nationala, precum si programele TV, publicitate etc. Beneficiind de plaja foarte mare de informatii locale provenite si de la celelalte componente ale Grupului de presa, posturile de radio Unison + TVV – MERIDIANUL a fost un important punct de sprijin pentru tot ce a miscat in cadrul Curentului cultural-informational de care putem vorbi cu destula mandrie, ca incepatura, sustinere, continuare, autoritate.
Daca in perioada comunista a existat UN singur ziar, Vremea Noua (Vaslui, 1968) si foarte putine foi volante de cenaclu (cine avea masina de scris o inregistra la Securitate) imediat dupa 1989 s-a largit oarecum aria de interes pentru presa scrisa. "Vremea Noua" s-a transformat in (micul) Adevarul de Vaslui (am fost in redactie la tiparirea primului numar impreuna cu Th. Pracsiu), de la 8 mai 2001 bisaptamanalul devine cotidian ca o componenta a Adevarului din Bucuresti, Gazeta de Est (1990), doar 3 numere dar ce atacuri de presa !, Monitorul de Vaslui cu nr 0 (zero), 6 aprilie 1996 (din care s-a desprins din 16 august 2001 – Infomonitorul, apoi 8 sept. 2001, Obiectiv, director Irina Sadici, redactor sef Viorel Oprea... si alte cateva foite cu sustinerea unor "ziaristi" cu scoala profesionala, au completat evantaiul presei scrise locale. Merita consemnate: Pareri Tutovene (1992), Barladul (1996), Jurnal vasluian (1995), Oferta (1990), Pagini medicale barladene (1998), Semnal (1999). La data consemnarii de fata exista 3 cotidiene respectiv Adevarul (de Vaslui), Monitorul (local) si Obiectiv. Ar fi usor de mentionat tot felul de reviste, total 32 de titluri, revistute scoase de scoli sau grupuscule de ambitiosi care nu stiu regulile de ortografie. In cartea TVV -15... explozia... am mentionat contributia meritorie a dr. C-tin Teodorescu, un Mecena al saptamanalului BARLADUL (cu intermitente).
O caracteristica a acestei perioade de mare vrajba nationala: prieteni de visuri si aspiratii, frati cu surori, parinti cu fii... s-au indusmanit. Realizarile Grupului de presa (toate componentele) si mai ales ale subsemnatului au fost tratate cu tacere sau au fost comentate negativ urmare a unei "concurente" subintelectuale sau intereselor celor plecati de la noi. Scoala de presa TV.V. - Marin a functionat in tot acest timp si... exista ! Neoficial, dar cu reprezentanti de valoare (chiar daca... in opozitie sau concurenta !) dintre cele aproximativ 500 de persoane "trecute" pe aici.
MERIDIANUL la 10 (zece) ani batuti pe muche este cea mai clara dovada a exploziei cultural-informationale si documentul viu si pentru ceea ce s-a irosit in eter prin imagine sau sunet (TV.V. si Unison) dar “scripta” ramane in ziarul de fata, cu declaratii, relatari, colaboratori ori mentiuni ale unor personalitati nationale ca prof. dr. Ioan Pop de Popa, Alexandru Mironov (fost ministru), Mihai Miron (presedintele UZP), Alexandru Ionescu (prof. dr. univ., 62 de carti) etc. presedintii de stat (in functie), prim-ministri, ministri, parlamentari etc. etc.
Dovada de capacitate, competenta si... munca Meridianul ilustreaza o epoca de transformari si realizari in "orasul nostru cel vechi" unde nu se prea intampla mare lucru.
Previzionez ca inflorirea aceasta cultural-informationala deci si a presei locale va ramane, foarte curand, unica in istoria locului.

[ add comment ] ( 10 views )
Fabule 
Recomand cu placere si cu mare satisfactie sufleteasca noua carte de ... Fabule a prietenului meu de suflet Val Andreescu.

Satisfactia e cu atat mai implinita cu cat a) valoarea literara a volumului este absolut notabila
b) tehnoredactarea e realizata de Mirela Popa, asistent manager la Grupul de presa care tipareste Meridianul
c) se demonstreaza si astfel, prin aceasta mica piedica in cale uitarii, scrisul in ziar sau carte, (ca sa nu mai vorbim de TVV si Unison Radio Vaslui si Barlad) ca in continuare Curentul cultural-informational din judetul Vaslui este ilustrat de fruntasi culturali de cea mai inalta valoare.
Felicitari Val, felicitari Mirela, mai ales de sarbatoarea celor 10 ani de la aparitia Meridianului.
Felicitari Dvs. daca cititi si... meditati asupra vol. Fabule.
Se dovedeste si prin asta ca in jurul Grupului nostru de presa se strang mereu oameni de valoare din judet !


[ add comment ] ( 9 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>