INTRONIZAREA P.S. Corneliu – episcop de Husi 
Luni l-am vazut pe omul Corneliu – Onila - Barladeanul in mijlocul atator episcopi si langa ~.P.S. mitropolit Teofan. Am simtit cu vreo patru zile inainte, intr-un interviu in exclusivitate, ca preotul – profesorul – omul de spirit – vicarul are cu adevarat har si mi-a facut o exceptionala impresie de profunzime. Noul val pe care-l poate reprezenta P.S. parinte episcop Corneliu, cu tineretea si ambitia, dar mai ales cu chemarea sa catre cele sfinte, ar fi o garantie ca biserica poate fi principal vehicol de educatie in trioul comunicational: tv – celular – internet.
Mitropolitul Daniel isi aduna tineri si reformatori, nu numai sa-i asculte ordinele (in Biserica e randuiala, nu gluma !), ci sa gaseasca anticipat posibilitati de a pastra populatia in sfera de influenta si in credinta.
Acum, acum, Biserica are cea mai mare armata din Romania. Pasnica si oarecum evlavioasa, cu ceva frica de Dumnezeu si cu oarecare responsabilitate. Ostasii sunt si preoti si mireni si cinstiti si hoti si tineri si batrani, mai ales varstnici.
Poate prea sfantul parinte episcop va citi randurile mele peste 50 de ani. Acum are 43, iar un intaistatator pe acest scaun a dus functia aproximativ 40 de ani (50 de episcopi in 400 de ani), el fiind al 51 – lea !)
Ca si ~.P.S. mitropolit Teofan, cred ca P.S. parinte Corneliu va savarsi acte si fapte de exceptie in folosul nostru, al tuturor.
VREDNIC ESTE !


[ add comment ] ( 15 views )
EMINESCU 120 
Muzeul Judetean a organizat comemorarea celor 120 de ani de la intrarea in universalitate a lui Eminescu.
Ziua de 15 iunie poate fi privita ca Ziua Nationala a limbii romane iar poetul poate si trebuie privit ca icoana noastra nationala, intre granitele limbii romane care nu mai sunt de mult egale cu cele teritoriale. Expozitia organizata de un trio autoritar in cultura locala, Mancas - Teodorescu – Chiriac, alaturat cu Theo Pracsiu, Gheorghe Alupoaie si... subsemnatul, dar si inimosul Ion Chiriac s-au constituit intr-un moment rarisim de evidentiere a valorii perene eminesciene.


[ add comment ] ( 12 views )
MEREU... EMINESCU... MEREU... 
Model de limba artistica; model de simtire romaneasca si omeneasca; model de perseverenta si, mai ales, model de lupta cu cuvantul cu care a construit zacamantul diamantifer pe care-l utilizam astazi !
Un om care nu stie sa se exprime oricat ar fi de bogat sufleteste nu poate fi o valoare nici pentru ai lui, nici pentru altii.
De aceea citim, citam, recitam opera lui Eminescu.
Am scris ce-am si crezut: Mihai E... dascal de suflet de vreun secol si jumatate si va mai ramane, in vreme, pana cand il va "repeta" pe {tefan cel Mare: noi il vom putea intelege dar el nu pe noi. Pentru ca limba veche si-nteleapta e in dezvoltare, si modificare, imbogatire; pentru ca vremurile se schimba ca si moda si gusturile; pentru ca mediul si momentul lui Mihai Eminescu devin istorie pentru o natiune care trebuie sa se mentina intr-un imperiu european.
Multe dintre cuvintele, versurile si simtirile poetului nostru national vor deveni vechi daca nu si uitate. Dar DRAGOSTEA simtita (prin poezia lui) sau exprimata intr-atatea forme in creatiile sale va fi comunicata, la fel, si peste un mileniu.
Vrem sa ramanem oameni... nu putem fara Eminescu (stiut sau nu).
Vrem sa fim stralucitori sau numai valori in lume... nu se poate fara E.M.
Vrem sa vorbim limba romana...
Pana la urma, nimic... fara Mihai Eminescu
Mereu... Eminescu... Mereu...


[ add comment ] ( 7 views )
DARDAIALA... profesionala ! 
A INCEPUT ... de luni bune de zile, DARDAIALA NA}IONALA ! Implica si pe toti ceilalti, fara neam sau preferinta. N-am auzit om in ultimele trei luni, sa nu se planga cat de greu e ! Nimic nu se misca !! De vina-i Criza ! Adica razboiul acestei generatii.
De vina sunt, insa, idiotii nationali ! Cum sa votezi in parlament:
1) 2 3 campanii electorale pe an ,cu cheltuirea in prostie a banului public ?!
2) Masuri impotriva propriei agriculturi, cand se stie ca populatia trebuie hranita si asta e un domeniu economic de de reviriment. Unde e protectia produselor proprii ?
3) Dari suplimentare pe TOATA populatia ! Fumaritul s-a botezat "Taxa forfetara", fiecare unitate, productiva sau nu, sa dea bani la bugetul tarii pentru ca tampitii neamului sa-si vada de treburile oneroase ! Balamagiii parlamentari, adica cei care ridica mana la comanda fara sa clipeasca si fara sa cracneasca daca li s-ar confisca pantalonii isi fac datoria cu mare osardie stiind ca patru ani sunt la adapost !
4) Dicteul automat al Uniunii Europene care a hotarat sa le dam degeaba, petrolul cu Petrom cu tot, Bancile (cu BCR cu tot) si alte bogatii nationale. In "politica" asta se plaseaza mai toate greutatile asupra alor nostri si nicicum pentru ei. Aveam nevoie de supapa Romania, pentru ca ei, sigur, stiau ca vine criza pentru ca au auzit de stranutul de la Washington !
Chestiunea e ca avem de tremurat bine, bine, toti. Falimentarea micilor intreprinderi (cu gramada) se vede de la distanta !
Spuneti-mi si mie, care domeniu merge ?
Economia locala ... nu mai e ! Plamanul Barladului, Uzina Rulmenti Barlad aproape a inchis ! Unde "duduie" ceva ?
Turismul ? Care ? Ai nostri care mai pleaca in strainatate ? Sau amaratii locului care fac foame in Europa ? Sau hotii care-si au salasuri prin marile capitale europene ?
Invatamantul: e ... stationar. Dar, pariez ca urmeaza caderea.
Cultura ? Aoleu, valeu, prapadenie ! Noroc de cativa indrazneti care mai deturneaza fonduri pentru sarbatoarea satului !
Presa: care n-are datorii, s-o vad ! De aceea chiar si noi ne reducem pagini, ore, forte. Ramanem cu speranta ca trecem puntea !
Dardaiala profesionala: a) pentru fiecare profesie, om sau familie; b) adica acea teama permanenta si apasatoare (ce, stress !) justificata de imposibilitatea de a aduna banii ! c) "sport" national, adica pentru toti si in toate momentele zilei. Efect:
- Redivivus dusmania generala
- Judecati cu ... palme, bate, pistoale ... judecatori, avocati.
- Inarmarea institutiilor. Ati vazut ca sub pretext antiterorist se planteaza peste tot aparate si jandarmi ? Deci vor fi miscari sociale unde mascatii si tunurile cu apa vor fi ... la interventie.
Profesionala, personala, nationala a izbucnit o molima absolut reala: Azi pentru ziua de maine si macar vreo doi ani ... Teama si DARDAIALA !
*
Sugerati solutii ![ add comment ] ( 6 views )
Primarul Vasile si Primarul Jan, in mare intrecere ! 
- Vaslui, la cald !
O simpla traversare a Vasluiului il arata pe inginerul Vasile Paval intr-o competitie asumata pentru imbunatatirea infrastructurii. Vremea prea calduroasa pentru agricultura, ca si pentru noi toti, e prielnica ... asfaltului (de turnat).
Nu stiu cum va evolua politic si administrativ acest domn inginer care deocamdata a invatat sa taca ! Mi se pare ca bine tace si bine face. Strazile ne trebuiesc la toti, iar saracia e si la Primarie. Cand cu toate astea, ceva se misca, ne bucuram mult.
Primarule, da-i inainte !

- Husi, tot asa !
Jan Ciupilan ne surprinde zdravan. M-am entuziasmat cand am vazut cum a schimbat fata primariei. Mai, sa fie, pana acum nu se putea ?
In diverse locuri din oras asfaltare si lucrari in caile de acces !
Dintr-o discutie cu inginerul Jan Ciupilan am inteles ca acesta este doar un inceput si ca are curajul marilor initiative. Avand in vedere ca tot ce a spus pana in prezent are acoperire in fapte, nu pot crede decat ca Husul are noroc de un adevarat primar.
Tot inainte, badita Jane !
* Stimati PRIMARI, avem nevoie de voi ca semanatori de credinta si de nadejde in biruinta.
Dumitru V. MARIN


[ add comment ] ( 7 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>